Au fost puşi pe liber

13Comentarii
Au fost puşi pe liber
ARAD. Aşa cum era de aştepat cei mai afectaţi de ultimele reduceri din învăţământ sunt cadrele didactice din sistemul primar. Deţin majoritatea pe lista posturilor ce vor intra în restrângere totală de activitate, începând cu 1septembrie 2010.

Lista afişată  pe forumul public al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad conţine 63 de posturi de învăţători din cele 102 posturi afişate. Şi aşa cum anticipam, mediul rural, prin desfiinţările unităţilor de învăţământ, deţine supremaţia. Din totalul posturilor doar şapte sunt din municipiu, restul fiind din judeţ. Problema este cu atât mai gravă cu cât oferta este foarte săracă. Posturile complete titularizabile afişate pe acelaşi forum, la secţiunea învăţători cuprind doar zece posturi, din care cele mai multe sunt pentru învăţământul special. Este evident că un număr mare dintre ei vor rămâne pe drumuri de anul şcolar viitor. Cel mai greu le va fi celor cărora vârsta nu le va permite  să se recalifice şi să-şi caute o altă slujbă. Acesta este doar unul din costurile sociale ale reformei din învăţământul românesc.

Lista posturilor vacante afişată cuprinde peste 1000 de posturi dar aici se regăsesc şi fracţiunile de catedră şi cele complete. Acestea din urmă însumează 140 de posturi titularizabile. Ceea ce nu înseamnă că vor fi tot atâtea posturi scoase la concursul de titularizare de anul acesta. Până la data respectivă mai sunt de parcurs etape din mişcarea personalului didactic. E vorba, în principal, de transferarea personalului didactic disponibilizat prin restrângere de activitate şi pretransferarea titularilor la cerere. Mai exact, cei care au fost puşi pe liber prin desfiinţarea normelor, vor primi un alt post similar, ceea ce înseamnă că posturile finale titularizabile vor fi mult mai puţine.

Titularizare săracă

Cu siguranţă vor exista materii (învăţători, probabil profesori de sport) care nu vor avea nici un post anul acesta scos la concurs, dacă comparăm cele două liste (restrîngeri totale de activitate şi lista posturilor complete cu viabilitate de cel puţin 4 ani). În mod cert va fi o titularizare foarte săracă anul acesta, care va îngroşa şi mai mult rândurile şomerilor cu studii superioare. Cât despre modul în care va fi organizat examenul de titularizare, probabil va fi ca cel de anul trecut, organizat pe centre, dacă nu vor apărea modificări de ultim moment.

M.A.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor