Au pornit războiul împotriva ambroziei

De Andreea Pintea
5Comentarii
Au pornit războiul împotriva ambroziei
Consiliul Județean, Asociația Excelsior și Universitatea de Științe Agricole din Timișoara au participat la o consultare publică.

„Ne implicăm în combaterea ambroziei în județul Arad!”, a punctat încă de la începutul consultării publice Claudia Boghicevici, vicepreședinte CJA Arad. Evenimentul s-a desfășurat joi, 5 octombrie, fiind organizat de Consiliul Județean în parteneriat cu Asociaţia „Excelsior” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara. Mai mult, la finalul întâlnirii, vicepreşedintele Claudia Boghicevici a inițiat un grup de lucru care va avea ca scop informarea şi conştientizarea administraţiilor locale din judeţ şi a populaţiei asupra riscurilor pe care le prezintă ambrozia.

Probleme de sănătate

La consultare au participat aproximativ 100 de persoane, printre care s-au numărat și medici specialiști, cadre universitare, primari, specialişti în agricultură din Arad şi Timiş. „Combaterea ambroziei nu este o isterie românească. Ea este prezentă şi în Ungaria, Serbia, în zona balcanică, dar şi în Statele Unite și în insulele din Pacific. Persoanele sensibile au foarte mult de suferit în special în țările unde nu se iau măsuri de combatere. Ambrozia creează probleme de sănătate publică. Am constatat că la un procent mare dintre pacienții care se prezintă cu alergii uşoare în primii ani, după cinci ani simptomele evoluează. Se estimează la nivel mondial că procentul de persoane susceptibile de a dobândi alergia la ambrozie este de aprox. 20%”, a declarat conf. univ. dr. Veronica Sărăţeanu, de la Universitatea de Agronomie din Timişoara.

„În zona de vest a României există focare de infecţie, iar implicarea autorităților este necesară pentru credibilizarea campaniilor de informare. Iată de ce este necesară luarea măsurilor concrete şi implicarea totală a autorităţilor. Prin poziţia sa geografică, Aradul este printre regiunile cele mai expuse. Ambrozia nu poate fi eradicată în totalitate, dar poate fi ţinută sub control prin avertizarea şi informarea populaţiei”, a declarat Claudia Boghicevici.

Zeci de mii de alergici

Potrivit datelor prezentate în cadrul consultării publice, în județele Arad, Timiș, Bihor și Caraș-Severin sunt aproximativ 56 de mii de locuitori cu sensibilitate scăzută la ambrozie, 141.000 cu sensibilitate medie, 283.000 cu sensibilitate ridicată.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor