Au pus mâna pe partea lor de bani

De Alin Gherasim
2Comentarii
Au pus mâna pe partea lor de bani
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Asta a fost Consiliul Judeţean la împărţirea banilor.

Nu există an, nu există buget adoptat în Consiliul Judeţean Arad care să nu se termine cu diferite acuze referitoare la împărţirea banilor pe criterii politice. Uneori, acuzele lansate de Opoziţie sunt întemeiate, alteori nu chiar. Cert este că şi în acest an „adie un vânt” de favorizare a primarilor PNL când vorbim de împărţirea fondurilor de la CJA. Cele mai multe dintre primăriile care şi-au luat partea de bani sunt conduse de primari „galbeni”, celorlalţi revenindu-le sume mai mici. Mai mult, unii au fost lăsaţi cu totul pe dinafară. Din cota de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi cota de 20% din cotele defalcate din impozitul pe venit pe anul 2017 au fost împărţiţi aproape 24 de milioane de lei. Dintre oraşe, banii cei mai mulţi i-au primit Curtici (500.000 de lei), Ineu (600.000 de lei), Pecica (705.000 lei), Sântana (900.000 de lei) şi Sebiş (un milion de lei), toate conduse de penelişti, în timp ce Chişineu Criş şi Lipova au primit câte 100.000 de lei, iar Nădlac 225.000 de lei.

La fel şi la comune

Nici când vorbim despre comunele judeţului Arad, situaţia nu este mult diferită. De departe, cea mai mare sumă de bani a primit-o Ghiorocul, peste 1,4 milioane de lei. Din această sumă, însă, 810.000 de lei merg spre cofinanţarea proiectului „Declararea Comunei Ghioroc ca stațiune turistică de interes local”. Şi comuna Secusigiu a primit-o o sumă „frumuşică”, aproape 600.000 de lei, la fel ca şi comunele Şagu, Vladimirescu şi Zăbrani. Pe lista primarilor „fericiţi” se mai înscriu edilii din Semlac (500.000 de lei), Zimandu Nou (500.000 de lei), Şiria (500.000 de lei) sau Frumuşeni (550.000 de lei) ori Buteni (615.000 de lei). La polul opus se află zeci de primării care fie nu au proiecte de modernizare şi dezvoltare a localităţilor, fie nu sunt agreate la CJA, şi au primit sume mici, cele mai multe situate între 100.000 şi 200.000 de lei.

Zero lei

Patru comune din judeţul nostru sunt, însă, într-o situaţie destul de ingrată. Dieci, Săvârşin, Vîrfurile şi Vărădia de Mureş au fost „şterse” total de la bani. Poate că, la rectificarea bugetară din vară, vor avea mai multă trecere la cei care stabilesc modul în care se împart banii.

Taguri: , , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor