Au reînceput audierile în procesul lui Saddam

Au reînceput audierile în procesul lui Saddam
La Bagdad, în celebra Zonă verde, a fost reluat procesul intentat fostului dictator irakian Saddam Hussein, împreună cu 7 dintre foştii săi colaboratori.

Începutul audierilor a fost marcat de mai multe incidente. Şedinţa a fost suspendată pentru a permite angajarea de tratative cu reprezentanţii apărării care s-au retras din tribunal în semn de protest faţă de lipsa de legimitate a Curţii. Saddam Hussein, în vârstă de 68 de ani, şi ceilalţi inculpaţi sunt judecaţi pentru masacrarea a 148 de locuitori şiiţi din Dujail, în nordul Irakului, în anul 1982.

Fostul dictator a pătruns în boxa acuzaţilor ca şi data trecută, surâzător şi având Coranul în mână. Printre apărători se afla şi fostul ministru american al justiţiei Ramsey Clark, care a îmbrăcat roba de avocat deşi nu a fost acceptat în această calitate de tribunal.

La un moment dat, Saddam a ridicat mâna pentru a cere cuvântul, dar preşedintele Curţii nu l-a observat şi i-a dat cuvântul avocatului Khalil al-Dulaimi, care a contestat legitimitatea tribunalului şi procedurile de care face uz preşedintele. Judecătorul a replicat că o astfel de demers se face numai în scris. După ce preşedintele completului de judecată, judecătorul kurd Rizkar Amin a suspendat şedinţa, unul dintre avocaţi şi-a propus bunele oficii pentru a-şi convinge colegii să revină în sală, ceea ce s-a şi întâmplat. În cursul audierilor este aşteptată depoziţia a trei până la cinci martori importanţi.

Între timp, zeci de partizani ai fostului preşedinte au manifestat la nord de Bagdad, iar în capitală s-au adunat alte câteva zeci care au cerut executarea lui Saddam Husein.

Prima audiere din cadrul procesului a avut loc la 19 noiembrie, iar cea de a doua la 28 noiembrie. Pe de altă parte, autorităţile irakiene afirmă că au dejucat un plan de atac împotriva tribunalului, mai multe rachete de fabricaţie sovietică fiind lansate asupra clădirii. În sfârşit, un alt incident se adaugă acestei serii menite parcă să împiedice desfăşurarea procesului.

Un inginer francez care se deplasa cu maşina proprie într-un cartier din Bagdad a fost răpit de un grup înarmat. La locul faptei au fost lăsate documente atestând identitatea ostaticului. Alţi 5 occidentali – doi canadieni, o nemţoaică, un american şi un britanic, sunt reţinuţi ca ostatici, iar răpitorii au ameninţat că îi vor executa.