Au vândut carne de pui toxică

11Comentarii
Au vândut carne de pui toxică
ARAD – De sărbători, inspectorii OJPC au aplicat comercianţilor amenzi în valoare de 77.600 de lei.

Aproape toate societăţile verificate înainte de Sărbători de inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Arad au încălcat legea. Conform celor declarate de inspectorul-şef adjunct Dumitru Muscă, din cei 50 de agenţi economici verificaţi, la un număr de 42 de firme s-au depistat diverse nereguli.

„Acţiunea nostră a vizat comercializarea alimentelor specifice pentru această perioadă, carne, peşte, produse din carne, produse de patiserie, de cofetărie, zaharoase. Au fost controlate 4850 kilograme de produse, constatându-se abateri la 628 kilograme. În urma unei sesizări, am constatat că un magazin de cartier a pus în vânzare carne de pui congelată stricată. O femeie a cumpărat un astfel de pui, aflat în termenul de valabilitate, dar la decongelare a constatat că marfa respectivă are un miros înţepător.

Deplasându-ne la magazinul cu pricina, am retras de la vânzare întreg lotul de pui congelaţi, adică 305 kilograme de carne, în valoare de 4.252 lei şi am aplicat o amendă de 3.000 de lei”, povesteşte Muscă.

„Cadouri” de zeci de mii

Controalele efectuate de inspectorii OJPC s-au soldat cu aplicarea unui număr de 44 de sancţiuni, din care 11 avertismente şi 33 de amenzi contravenţionale, în valoare de 77.600 de lei. De remarcat că Sparul a fost singurul magazin mai cunoscut care a încasat de data aceasta o amendă. Principalele nereguli constatate au fost: lipsa elementelor de identificare sau caracterizare a produselor, denumirea produsului, a producătorului, condiţiile de păstrare care trebuie redactate şi în limba română pentru produsele importate; neindicarea preţului pe unitatea de măsură, acesta trebuind să fie afişat la loc vizibil şi într-o formă neechivocă şi uşor de citit.

„Controalele vor continua şi în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou. În încheiere aş dori să profit de acest prilej pentru a transmite angajaţiilor OJPC, colaboratorilor şi tuturor arădenilor «Sărbători Fericite»”, mai spune Dumitru Muscă.

Amenzi de 25.000 de lei

Şi inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au luat desfăşurat în această perioadă o amplă acţiune de control. „În condiţiile în care foarte mulţi agenţi economici din judeţ care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor primare, activităţi de vânzare cu amănuntul, dar şi activităţi de fabricare a alimentelor care nu sunt înregistraţi din punct de vedere sanitar veterinar. Dacă până la sfârşitul anului nu vor face demersuri pentru a fi înregistraţi, riscă amenzi de până la 25.000 de lei”, a ţinut să precizeze Viorel Agud, directorul DSVSA Arad. Mai mult, nerespectarea condiţiilor sanitar veterinare impuse de lege poate duce la emiterea unei ordonanţe de interzicere a activităţii.

L.S.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor