Autostrada merge la Bruxelles

4Comentarii
Autostrada merge la Bruxelles
ARAD – Guvernul speră să obţină fonduri europene pentru tronsonul de autostradă Arad-Timişoara.

Reprezentanţii Guvernului susţin că documentele pentru construcţia autostrăzii Arad-Timişoara vor fi trimise în zilele imediat următoare la Bruxelles, pentru a se obţine finanţare europeană pentru acest proiect. Pentru moment, autostrada se bucură doar pe hârtie de susţinerea financiară din bani de la Guvern, dar şi de un credit luat de la BEI (care ar urma să acopere cea mai mare parte din lucrare). Autorităţile centrale speră acum să scape de grija autostrăzii din vest. Iar faptul, susţin ei, ar putea fi posibil, căci investiţiile în infrastructură pot obţine, în sfârşit, finanţare nerambursabilă în valoare totală de 4,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană. CE urmează, în sfârşit, să acrediteze Programul Operaţional Sectorial pentru Transporturi (POS-T), ultimul din cele şapte programe operaţionale care va primi acreditarea de la Bruxelles. Vina pentru întârziere este pusă, desigur, pe seama României.

Pentru autostrăzi
În total, bugetul POS-T se ridică la 5,7 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde reprezintă cofinanţarea pe care va trebui să o asigure partea română. Cea mai importantă componentă este direcţionată spre construcţia de autostrăzi şi reabilitarea căilor ferate ce pot beneficia de finanţare nerambursabilă de 2,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune.
Odată acreditat programul, totul va depinde de cât de repede se mişcă Guvernul şi ce proiecte vor fi îndreptate spre Bruxelles.

Autostrada Arad – Timişoara şi introducerea sistemului ERTMS (sistemul european de management al traficului pe calea ferată) sunt, însă, primele proiecte pe infrastructură care ar urma să ia drumul celor de la Bruxelles.

În doi ani
Ministrul Radu Berceanu este însă optimist în privinţa conctrucţiei autostrăzii spre Timişoara, chiar dacă nici măcar finanţarea nu este bătută în cuie aici. Oficialul crede că acesta va fi gata în doi ani, de la start. Berceanu susţine că proiectele pentru centura ocolitoare a Aradului şi tronsonul Arad – Timişoara sunt în derulare şi că vor fi finalizate în doi, maximum trei ani.

A.B.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor