Avampremieră la Marionete

Avampremieră la Marionete
ARAD – Actorii de la Teatrul de Marionete au pregătit micilor spectatori o poveste clasică: „Aladin şi lampa fermecată”.

Sărbătorile de iarnă sunt destinate, în esenţa şi substanţa lor, copiilor. Ei, cei mai mici, nevinovaţi şi inocenţi pot celebra, într-o sfântă taină, pot înţelege, mult mai bine decât cei maturi, aceste momente unice ce se desfăşoară la sfârşitul fiecărei an. Şi cum sărbătorile bat la uşă, însemană că cei mari se gândesc, sau poate s-au şi gândit, la anumite bucurii pe care să le facă cu acest prilej celor care ştiu să întâmpine cu sfială, modestie şi multă veselie mininata perioadă a sărbătorilor.

În categoria celor care s-au gândit din timp pentru a înveseli sufletele copiilor, se numără şi actorii Teatrului de Marionete din Arad, care, acum, cu numai câteva zile înainte de sosirea Moşului Nicolae, au conceput şi realizat un spectacol amplu, destinat atât copiilor, cât şi părinţilor şi bunicilor. Sala Teatrului de Marionete a fost insuficientă pentru a găzdui toţi doritorii de a viziona avanpremiera spectacolului „Aladin şi lampa fermecată”, ce a avut loc duminică, în regia şi scenariul Oanei Leahu.

O Seherezadă şi un calif Harun-al-Rashid, umani, au reuşit să transpună, sau mai bine spus să prefaţeze o poveste fantastică din ciclul celor „O mie şi una de nopţi”, poate cea mai cunoscută şi relevantă, cea a lui Aladin şi a lămpii fermecate. Spunem personaje umane, deoarece povestea, într-un contrast definit, a fost jucată de marionete, ce atât scenic, dramatic, dar mai ales vizual au fost mânuite cu măiestrie de către actorii nevăzuţi, necunoscuţi şi întodeauna altruişi, cei în al căror spate se adună tot greul spectacolului.

O recuzită de excepţie, o scenografie redutabilă, un montaj audio-vizual extraordinar, şi mai ales, o regie de zile mari a făcut ca publicul prezent în sală să aplaude minute în şir avanpremiera spectacolului.

Regizoarea Oana Leahu a concluzionat: „Aceşti actori sunt fericiţi atunci când spectatorii mici sau mari gustă farmecul spectacolului, fără a resimţi efortul şi durerea de dincolo de realizarea universului poveştilor. Eu nu pot decât să sper că poveştile vor ajunge la destinatari, iar aceştia să vadă măcar o pâlpâire din lumina din care actorii o aprind prin efortul lor mărinimos de a face pe cineva fericit.”

 

Fact box

Premierea oficială a spectacolului „Aladin şi lampa fermecată” va avea loc în data de 16 decembrie.

D.G.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !