Avancronica de concert

Geniu liric al secolului al XIX-lea, Robert Schumann a surprins în lucrările sale de mare întindere mirifica lume a genurilor în care a excelat – liedul şi miniatura pentru pian.

Profundele şi delicatele aforisme schumanniene, precum celebra „Dedicaţie”, liedul pe care compozitorul i l-a dăruit Clarei cu ocazia căsătoriei lor şi care a făcut înconjurul lumii ca unul dintre cele mai frumoase şi inspirate cântece de dragoste din istoria muzicii universale, se regăsesc în materialul sonor al Simfoniei a II-a în do major, chemată să iniţieze în seara simfonică de joi, 4 martie 2010, evenimentele dedicate în acest an aniversării a 200 de ani de la naşterea compozitorului.

Primul concert din seria schumanniană se lansează sub bagheta dirijorului Dorin Frandeş şi cuprinde în prefaţa renumitei pagini muzicale inspiratul scherzo simfonic Ucenicul vrăjitor de Paul Dukas şi Concertul în si minor pentru contrabas şi orchestră de Giovanni Bottesini.

Creată după modelele solistice ale timpului, partitura de maximă virtuozitate propusă şi interpretată de contrabasistul Cosmin Puican, afişează o scriitură ingenioasă, dezvoltată prin resursele “gimnasticii” instrumentale. Este o partitură similară concertelor semnate în prima jumătate a secolului al XIX- lea de Franz Liszt sau Niccolo Paganini şi se bucură de acelaşi statut de “piesă de rezistenţă” în randul celor mai competitivi interpreţi contrabasişti de pe meridianele lumii.

Codruţa Dogaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !