Averi ţinute în secret

În ciuda faptului ca Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) le-a cerut rectorilor universitatilor de stat ca pâna la data de 28 aprilie sa transmita situatia depunerii declaratiilor de avere, conducerea Universitatii Oradea ignora cu nonsalanta solicitarea forului superior.

În afara de Universitatea Oradea, conducerile a 13 institutii de învatamânt superior nu si-au facut publice declaratiile de avere. „Si ce daca…”


Interpelat telefonic, prorectorul Nicolae Josan s-a aratat destul de deranjat când a trebuit sa motiveze de ce Univeristatea oradeana nu a transmis sau publicat nici o declaratie de avere. „Si ce daca nu am transmis? Noi nu suntem functionari publici”, s-a rastit prorectorul, dupa care a închis telefonul. Am încercat sa obtinem lamuriri de la rectorul Traian Teodor Maghiar, însa în cursul zilei de ieri domnia sa nu a putut fi contactat.

„Reprezentantii MEC vor analiza situatia acestor institutii de învatamânt, urmând (…) sa sesizeze Curtea de Apel, care poate declansa (…) procedura de control”, scrie pe pagina web a ministerului.

Încalca legea


Obligatia întocmirii declaratiei de avere decurge din Legea nr. 115/1996, pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si control, precum si a functionarilor publici. În art. 91 din Legea nr. 128/1997 sunt prevazute indemnizatiile lunare de conducere acordate persoanelor alese în functii de conducere din institutiile de învatamânt superior, prin urmare aceste persoane sunt obligate sa depuna declaratia de avere.

De asemenea, tinând cont de faptul ca în cadrul institutiilor de învatamânt superior se regasesc si alte persoane numite în functii de conducere pe baza altor reglementari legale, si aceste persoane sunt obligate sa-si depuna declaratia de avere.

Ioana Iuhas
0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !