Bani europeni pentru Palatul Cultural

De Diana Dutu
Bani europeni pentru Palatul Cultural
Primăria vrea să recupereze de la Uniunea Europeană investiția realizată în reabilitarea Filarmonicii de Stat.

Planul Primăriei s-ar putea concretiza printr-un proiect retroactiv de accesare a fondurilor europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Una din etapele necesare obținerii banilor europeni o constituie aprobarea în CLM a indicatorilor tehnico-economici ai investiției. Astfel – deși un proiect de hotărâre similiar a fost aprobat în urmă cu câțiva ani, cu ocazia asumării investiției de către Municipalitate –, în ședința CLM de vineri, 21 septembrie, se va supune (din nou) la vot proiectul de reabilitare învelitoare, fațadă principal și sală de spectacole la Filarmonica de Stat Arad, precum și caracteristicile și indicatorii tehnico-economici.

“Aşa cum se știe, Municipiul Arad a finalizat Palatul Cultural. Vom intra oficial în toamna aceasta în sala filarmonicii, dar am reușit ca finanțarea arădeană să o înlocuim cu fonduri europene. De aceea, vom aproba vineri condițiile tehnico-economice ale acestei investiții şi sperăm ca în acest an milioanele de euro investite în Palatul Cultural să ni se întoarcă în buget, având un respect al UE pentru această investiție a Municipalității. În vederea finanțării acestui proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020 trebuie să existe o hotărâre de consiliu în condițiile de finanțare europeană. Acesta este un pas obligatoriu pentru a primi finanțarea” – a precizat primarul Gheorghe Falcă.

Concert inaugural

Clădirea Palatului Cultural reprezintă una dintre cele mai impresionante și reprezentative clădiri ale Aradului, fiind monument istoric cu datare din 1911-1913. Având în vedere importanța clădirii și necesitatea de asigurare a unor condiții optime de funcționare a Filarmonicii, în concordanță cu normele europene, Consiliul Local a aprobat, în perioada 2014-2017, fondurile necesare realizării unor lucrări ample de reabilitare.

Pubicul a intrat pentru prima dată în sala proaspăt renovată în luna august a acestui an, la festivitatea organizată cu ocazia Zilelor Aradului. Primul concert după reabilitare va avea loc pe 29 septembrie, la deschiderii stagiunii 2018-2019 a Filarmonicii de Stat. Primarul Gheorghe Falcă plănuiește ca după obținerea finanțării europene pentru Palatul Cultural – probabil, undeva, în octombrie – să se facă recepția finală a lucrării și să fie susținut un concert inaugural.

palat0

palat2

palat10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !