Bani pentru soţul supravieţuitor

De Diana Dutu
1Comentariu
Bani pentru soţul supravieţuitor
Plafonul este 364 de lei pentru pensionarii de stat şi 140 de lei pentru pensionarii agricultori.

3.873 de pensionari arădeni beneficiază, prin Casa Judeţeană de Pensii, de un ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, în cuantum de 113 lei. „Banii se acordă în baza Legii nr. 578 din decembrie 2004, lege care se aplică doar începând din 2008, când au apărut normele” – precizează Mihaela Vasil, director al CJP Arad.

Condiţii

Ajutorul lunar se acordă soţului supravieţuitor care, la data solicitării, îndeplineşte

cumulativ următoarele condiţii: *este pensionar din sistemul public de pensii şi are cel puţin vârsta standard de pensionare; *nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public; *nu s-a recăsătorit după decesul soţului; *durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost de cel puţin zece ani; *nu desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, nu realizează venituri din alte activităţi profesionale etc.

Cuantum

Ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor se acordă în situaţia în care cuantumurile drepturilor de pensie realizate la data solicitării de către beneficiari sunt mai mici de 364 de lei pentru pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat şi 140 de lei pentru pensionarii agricultori. Cuantumul ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor este de 113 de lei în cazul pensionarilor de stat, respectiv 44 de lei pentru pensionarii agricultori.

Excepţie

În situaţia în care durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost mai mică de zece ani, dar de cel puţin cinci ani, cuantumul ajutorului lunar se diminuează proporţional.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor