Banii vin, munca s-aștepte!

De Andreea Pintea
Reactualizat la:
9Comentarii
Banii vin, munca s-aștepte!
© Aradul a rămas cu un stoc de 2.777 șomeri
Aproximativ 2.000 de arădeni au renunțat să își mai caute un loc de muncă, mulțumindu-se cu venitul minim garantat.

Munca nu este pentru oricine. Aceasta pare să fie deviza arădenilor care beneficiază de venitul minim garantat. Dacă până acum aceștia erau obligați, prin lege, să se prezinte la locurile de muncă repartizate de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), de acum venitul minim garantat le este plătit fără ca ei să mai aibă obligația de a-și căuta o slujbă.

Modificările aplicate legii au intrat în vigoare de mai bine de 2 luni, iar efectele se fac deja simțite. Practic, arădenii care solicitau acordarea ajutorului social trebuiau să fie înscriși în baza de date a AJOFM Arad, primeau repartiții pentru slujbele disponibile care li se potriveau calificării lor și erau obligați să se prezinte la muncă. Acum, însă, totul s-a schimbat. Venitul minim garantat este acordat de stat fără ca beneficiarii să mai fie nevoiți să își caute un loc de muncă. Iar arădenii, s-a dovedit, nu ar fi fost foarte interesați de slujbele de pe piața muncii, aplicând principiul: dacă nu e obligatoriu să muncească, de ce să o facă. Și nu e vorba de câteva zeci de arădeni, ci de aproximativ 2.000 de persoane care iau ajutoarele oferite de stat.

Mai mult, beneficiarii acestor ajutoare sociale nu mai sunt condiționați de plata taxelor și impozitelor locale. Astfel, ei pot să primească, în continuare, ajutorul de la stat chiar dacă nu și-au plătit dările locale.

Doar puțin peste 2.700 de arădeni au mai rămas în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad după ce legea venitului minim garantat a fost modificată.

„Fluctuația foarte mare în ceea ce privește numărul persoanelor aflate în evidențele noastre, în baza căruia se stabilește și procentul șomajului din județ, s-a datorat în primul rând modificărilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Practic, au dispărut din statistici persoanele care beneficiază de acest venit și care erau obligate să vină lună de lună la AJOFM pentru a fi angajate”, ne-a declarat Mihaela Jude, purtător de cuvânt în cadrul Agenției. Legea stipula foarte clar că persoanele ce doresc să primească acest venit minim nu pot refuza în mod nejustificat vreo slujbă. De asemenea, plata venitului minim garantat era suspendată dacă beneficiarii aveau datorii la bugetul local, obligație care a fost și ea eliminată.

Despre venitul minim

Venitul minim garantat este considerat o formă de asistență socială, fiind instituit pe baza solidarității sociale și se acordă după cum urmează: 630 lei – persoanele singure, 1.134 lei pentru familiile formate din 2 persoane; 1.575 lei pentru familiile formate din 3 persoane; 1.953 lei pentru familiile formate din 4 persoane; 2.331 lei pentru familiile formate din 5 persoane; câte 157.5 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.

„Beneficiarii venitului minim garantat nu mai vin la AJOFM pentru a li se găsi o slujbă” MIHAELA JUDE, purtător cuvânt AJOFM9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor