Baraj absorbant instalat pe râul Mureș, lângă Săvârșin

De Diana Dutu
Reactualizat la:
Baraj absorbant instalat pe râul Mureș, lângă Săvârșin
© FOTO: Mediafax
Decizia aparține Apelor Române și a fost luată în urma poluării cu ulei de la termocentrala Romgaz din Iernut.

Râul Mureş a fost poluat accidental, vineri, cu ulei mineral în urma unei fisuri la un transformator al termocentralei Romgaz de la Iernut. Potrivit directorului Administraţiei de Apă Bazinală Mureş, Cristian Bratanovici, citat de Mediafax, reprezentanţii termocentralei nu şi-au dat seama de problemă, fiind sesizaţi de către un reprezentant al Asociaţiei Judeţene a Pescarilor.

Impact redus asupra mediului

Potrivit Mediafax, aproximativ o tonă de ulei mineral s-a scurs în râul Mureș însă Administrația Națională Apele Române susține că poluarea are un impact redus asupra mediului. „Poluarea cu ulei produsă pe râul Mureș s-a dispersat pe o lungime de cca 10 km și o lățime de circa 70-80 metri liniari, unde se semnalează pete de ulei discontinue” – se arată într-un comunicat al companiei, citat de Mediafax.

Totuși, pentru reducerea efectelor poluării, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, s-a instalat un baraj absorbant de 80 de metri lățime, în zona localității Teiuș și sunt în curs de realizare baraje absorbante în aval, la Șibot, în amonte de barajul Mintia și în județul Arad, lângă Săvârșin.

Informare la Szeged

„Pentru colectarea uleiului mineral vor fi folosite skimmere, în zonele în care viteza apei va permite (amonte baraj Mintia). Din cauza debitului mare al râului Mureș (cca 180 mc/s), instalarea barajelor absorbante și menținerea lor în poziţie este dificilă. Nu s-a constatat fenomenul de mortalitate piscicolă. Administrația Bazinală de Apă Mureș a informat telefonic partea ungară – ATIVIZIG Szeged – cu privire la posibila prezență a irizațiilor de ulei mineral” – se mai arată în comunicatul Apelor Române. Pentru neregulile constatate la termocentrala Romgaz de la Iernut, a fost aplicată o amendă cu 40.000 de lei.

Aparține Ministerului Energiei

Potrivit Mediafax, termocentrala de la Iernut a fost preluată de Romgaz, companie subordonată Ministerului Energiei. Termocentrala de la Iernut este producător de energie, iar transformatoarele sunt folosite la procesul de răcire.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !