Băsescu la Ziua Şteiului

5Comentarii
Băsescu la Ziua Şteiului
Primarul Ioan Lucaciu, apreciază că invitatul de onoare al serbărilor Şteiului va fi chiar preşedintele Traian Băsescu, aşteptat să sosească la Ştei duminică la amiază.

Notăm că preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au ajuns sâmbătă la Festivalul Vinului de la Arad, unde va premia cel mai bun vin obţinut în acest an de către producătorii locali. Şi mai amintim că Băsescu a participat sâmbăta trecută şi la manifestările de Ziua Oradiei, când a cântat alături de Loredana Groza. 

Programul dedicat Zilelor oraşului Ştei cuprinde sâmbătă la ora 14 o demonstraţie Salvamont la blocurile Turn, iar la ora 16 vizitarea oraşului şi a împrejurimilor.

Program duminică (21 ocotombrie):

Orele 9.30 – 10: primirea invitaţilor la Primărie,

Orele 10-11: salutul primarului Lucaciu, mesaje invitaţi şi decernare premii,

Orele 11-12: depuneri de jerbe la bustul lui Miron Pompiliu

Ora 13: masă festivă la resaturantul “Ardealul” cu aportul grupului de firme Transilvania General Import Export

Ora 14: Speach al preşedintelui Traian Băsescu / concert de muzică populară

Ora 19: concerte

Ora 22:  focuri de artificii.

Repere istorice şteiene

Şteiul este atestat  încă din 1503 şi declarat oraş în ianuarie 1956, ca urmare a dezvoltării exploatărilor miniere de uraniu de la Băiţa sub „coordonarea” URSS.

Dealtfel, unii istorici cred că vechiul sat ar data de prin secolele V-VI, evocându-i numele, care provine de la Skey, ceea ce în traducere înseamnă “slavi”.

Ştefan Lupşa, în lucrarea “Istoria Parohiei Ştei“, apreciază că în Ştei a existat o comunitate sporadică de slavi năvălitori, care a fost asimilată de către localnici, numele lor rămânând însă în toponimicul de azi – Ştei.

Cercetătorul Coriolan Suciu fixează data apariţiei satului Ştei la 1580, dar o atestare documentară exactă nu s-a găsit deocamdată. Un moment important în istoria localităţii l-a constituit vizita, în anul 1769, a consilierului regal în satele din Depresiunea Beiuşului, Iosif Koller, trimisul Mariei Tereza, care a constatat “cât de periculoasă este răspândirea caselor ţăranilor iobagi prin păduri, pentru stăpânul de pământ… şi pentru stat şi cât de favorabilă tuturor relelor”.

În consecinţă, s-a procedat la distrugerea caselor care erau împrăştiate prin păduri, văi şi dealuri, apoi ţăranii au fost nevoiţi să-şi aşeze casele grupate pe ambele părţi ale celui mai accesibil drum. Aşa s-a petrecut şi cu vechiul Ştei.

Locuitorii au fost obligaţi să-şi schimbe vechile vetre pe aliniamentul de azi al străzii  care poartă numele poetului Miron Pompiliu, născut la 20 iunie 1847, fiul popii Nicolae.

Totuşi, Zilele oraşului se serbează în octombrie, data fiind aleasă în urmă cu 11 ani, de primarul Ioan Lucaciu şi profesorul Ioan Simedre, la acea dată fiind lansată şi prima monografie a oraşului, semnată de profesorul şteian.

„Aveam de ales între data la care s-a născut sau cea la care a murit Miron Pompiliu, dar ne-am oprit asupra lunii octombrie, pentru că în iunie, când s-a născut Miron Pompiliu, elevii sunt în vacanţă, iar în noiembrie este pea frig”, explică prof. Ioan Simedre.

C.H.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor