Bătaia pe locurile din Consiliul Judeţean

De Alin Gherasim
1Comentariu
Bătaia pe locurile din Consiliul Judeţean
Peneliştii schimbă mare parte dintre consilierii judeţeni, în timp ce pesediştii păstrează un schelet format din actuali aleşi.

Intrăm în febra alegerilor. Partidele îşi depun listele de candidaţi, se depun candidaturi la primării, se caută aleşi locali şi judeţeni. Ce mai, vin alegerile. Într-o perioadă atât de agitată din punct de vedere politic, ne-am propus să facem o comparaţie a listelor pentru Consiliul Judeţean Arad depuse de principalele partide, respectiv PNL şi PSD. În ceea ce priveşte PNL, aici vorbim despre o „ciorbă” făcută din vechiul şi defunctul PDL şi partidul istoric PNL din care, din păcate, nu a mai rămas mare lucru. Aşadar, actualul PNL schimbă aproape în totalitate consilierii judeţeni, dacă este să ne luăm după lista de candidaţi. Lista începe cu Iustin Cionca, propunerea PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Arad, urmat, în ordinea de pe listă, de Sergiu Bîlcea, Claudia Boghicevici, Aurel Ardelean, Adrian Ţolea, Corina Crişan, Călin Bibarţ, Vasile Ciceac, Simona Stan, Iosif Retter, Cristian Feieş, Garofiţa Popa, Cristian Urzică, Ioan Plaveţi, Doru Bozga, Răzvan Cadar, Ovidiu Moşneag, Ion Ulici, Andrei Fuliaş, George Demian, Adrian Creţ şi Ioan Morar. Aceştia sunt primii 22 de candidaţi de pe lista care cuprinde 42 de candidaţi, însă am ales doar prima parte a listei pentru că ultima parte este „de umplutură”, cu nume puse doar de dragul de a fi puse, fără nicio şansă de a ajunge în CJA. Aşadar, dintre numele menţionate mai sus, Aurel Ardelean, Adrian Ţolea, Simona Stan, Garofiţa Popa, Ioan Plaveţi, Cristian Feieş şi Ion Ulici au fost aleşi şi în urmă cu patru ani. Aşadar, din 17 consilieri judeţeni, câţi are PNL în prezent, doar şapte se vor regăsi şi pe listele de la alegerile din iunie. În schimb, apar, surprinzător, nume „abonate” la Consiliul Local Municipal, cum ar fi Ovidiu Moşneag, sau primari care au decis să se retragă, dar vor să rămână aproape de politică, exemplu Retter, edilul din Pâncota, şi Ciceac, primarul Nădlacului. În schimb, actualul consilier Valentin Covaliv, fugit din PPDD la PDL cu ordonanţa Ponta, transformat apoi în penelist, este doar pe locul 38, fără nicio şansă de a accede în consiliu. În rest, niciunul dintre actualii aleşi din PNL nu mai apar pe lista lungă.

Pesediştii păstrează câţiva

De cealaltă parte, cei de la PSD vor să meargă, în principiu, pe aceiaşi consilieri judeţeni care sunt şi acum în consiliu. Deşi nu am primit o listă oficială de la, teoretic, al doilea partid al judeţului, am aflat parte dintre candidaţii care vor intra pe listele pentru Consiliul Judeţean. Şase dintre primii zece candidaţi sunt şi acum consilieri. Este vorba despre Florin Tripa, Marius Sulincean, Gheorghe Sabău, Vasilică Damian, Cornel Lucaci şi Ioan Gligor. Numele noi de pe listă sunt Dorel Căprar (care a candidat şi în 2012, dar a ales mandatul de deputat în locul celui de consilier), Adrian Todor, Cristian Videscu şi Petru Pădurean. În plus, mai sunt anunţaţi printre candidaţi şi Daniel Duruş şi Ştefan Dalca, ultimul fiind deputat, aflaţi imediat după linia de primii zece pretendenţi la un scaun în CJA. Aşadar, PSD merge, în principiu, cu aceiaşi candidaţi care sunt şi acum în Consiliu.

Cine a „zburat” din PNL?

La o simplă privire a listei PNL, se vede că mare parte dintre actualii consilieri nu mai sunt pe placul conducerii partidului. Dumitru Enăchiuc, Dacian Hărlău, Cătălin Achim, Simion Budiu, Dorina Chambre, Valentin Covaliv, Romulus Guţu, Ioan Micle, Mircea Onea, Caius Parpală, Cosmin Pereteatcu şi, bineînţeles, Nicolae Ioţcu, toţi consilieri în prezent, nu se mai regăsesc pe listele PNL.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor