„Bătaie” pe locurile de parcare ilegale din Arad

De Valentin Goran
Reactualizat la:
41Comentarii
„Bătaie” pe locurile de parcare ilegale din Arad
© Foto: Valentin Goran
Cuvinte jignitoare. Ștergătoarele rupte la autoturisme. Ură și răzbunare. Totul din cauza unor locuri de parcare.

Este vorba de mai mulți arădeni ce locuiesc la blocurile situate pe Calea Iuliu Maniu de lângă intersecția cu strada Ioan Alexandru. „Mărul discordiei” îl reprezintă locurile de parcare din spatele acestor blocuri și faptul că o mână de locatari și-au „construit” șapte locuri de parcare pe care le-au barat cu sistem de blocare asemănător cu cel al societății Recons, cea care se ocupă de parcările cu taxă ale municipiului. Pe lângă aceste șapte locuri de parcare, în mai toată zona, foarte mulți locatari au ales să își scrie fie cu vopsea, fie pe tot felul de plăcuțe, numerele de înmatriculare ale autoturismelor personale pentru ca nimeni să nu le ocupe cumva locul de parcare pe care și l-au atribuit fără să întrebe pe nimeni. Mai mulți locatari ne spun că de multe ori cearta a degenerat până la daune aduse autoturismelor parcate pe locul luat ilegal până la urmă. Subliniem faptul că niciun locatar nu își poate rezerva de capul lui un loc de parcare. Unul dintre locatari ne-a mai spus că nu a ținut cont de aceste „rezervări ilegale” și a parcat într-un asemenea loc. Ei bine, dimineața, s-a trezit cu unul din cauciucurile de iarnă, aproape noi, tăiat de lama unui cuțit.

Nu au mai avut răbdare

Dar să revenim la începutul poveștii. În această zonă, în acest moment, muncitorii încă mai lucrează la reabilitarea străzilor Ioan Alexandru, Ioan Suciu și a zonei din spatele blocurilor de pe Calea Iuliu Maniu. Locatarii din zonă nu au mai avut răbdare ca lucrarea să se finalizeze și marcajele să fie așternute și au strâns bani, delimitând ei, de capul lor, locurile de parcare cu vopsea.

Este vorba de o parte din locatarii din Asociațiile de Proprietari de la blocurile 9 și 7. Locatarii au strâns bani și au delimitat locurile de parcare cu vopsea, separat. Până aici aproape nimic deosebit, însă câțiva locatari de la blocul 9, mai exact 7 la număr, au ales să achiziționeze sistemele de blocare de pe internet și să le monteze în locurile pe care, atenție, le-au și numerotat de la unu la șapte.

Nu este moșia nimănui

„Acești vecini sunt recalcitranți. Ei consideră că este teritoriul lor și nu înțeleg că nu au voie să blocheze accesul nimănui. Aceste locuri sunt ale tuturor locatarilor din zonă și nu are voie nimeni să spună că e locul lui. Singurii care pot amenaja parcări în municipiu sunt cei de la Recons, din câte știm noi. Și da, dacă plătesc abonament, atunci într-adevăr poți să își scrie numele și să beneficieze și de un sistem de blocare cu lacăt. Problema este că în toată această zonă foarte mulți locatari s-au făcut stăpâni pe locurile de parcare publice și fac mare scandal și amenință dacă cineva parchează acolo, ba chiar și rup ștergătoarele de la mașini. Este ilegal și vrem să se facă dreptate, iar ei să înțeleagă că nu e moșia lor, ci este un bun comun care trebuie împărțit cu toată lumea”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, H.S., unul dintre reprezentanții Asociației de Proprietari ai blocului 7.

Sunt disperați după un loc de parcare

Am stat de vorbă și cu reprezentanții Asociației de Proprietari de la blocul 9, cei care și-au montat sistemele de blocare ilegal. „Noi suntem disperați că nu mai avem unde să ne parcăm mașinile. Noi nu parcăm în alte zone ale blocurilor decât la blocul nostru. Cu siguranță noi nu am ridicat și nici nu am rupt niciun ștergător al niciunei mașini. Ne pare rău pentru această situație, nu vrem să supărăm pe nimeni, nu vrem să încălcăm legislația și vom demonta sistemele de blocare. Vom depune o adresă la Primăria Municipiului Arad pentru a ni se acorda în folosință spațiul din lateralul blocului și a plăti o taxă conform actului normativ, pentru a beneficia de parcare, sau vom plăti abonamentul anual pe aceste locuri către Recons”, au declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, reprezentanții Asociației de proprietari de la blocul 9.

Primăria intervine

Atât Palatul Amdinistrativ, cât și Poliția Locală Arad au intrat pe fir și au rezolvat problema în doar câteva ore. „În urma controlului polițiștilor locali din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal s-a constat montarea a șapte dispozitive de blocare având forma de T pe spațiul domeniului public în vederea rezervării a șapte locuri de parcare pentru vehicule. Polițiștii locali urmează să identifice beneficiarii și să aplice sancțiunile prevăzute de lege. ”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Poliția Locală sancționează

O certitudine este faptul că zona respectivă va intra în administrarea Recons, aici urmând a fi amenajate parcări cu plată în viitorul apropiat. Am stat de vorbă cu directorul Poliției Locale Arad, Florin Barna, care ne explică ce măsuri au fost luate după ce au primit sesizarea. Atenție, sesizarea a fost făcută miercuri, 13 decembrie. „Realizarea marcajelor și montarea dispozitivelor de blocare au fost efectuate abuziv. Amenda conform legii 50/1991 este de la 1.000 de lei până la 100.000 de lei, dar cuantumul amenzii va fi stabilit de arhitectul șef al municipiului Arad. Au fost eliberate șapte procese verbale cu amendă și a fost dispusă desființarea acelor dispozitive de blocare în termen de 24 de ore de la înștiințare”, ne explică Florin Barna.

În loc de concluzie

Până la urmă, situația va fi rezolvată de tot în momentul în care Recons va gestiona parcările cu plată. Totuși, am observat ca ia amploare un fenomen care se întâmplă în tot orașul Arad. Foarte mulți locatari pun stăpânire ilegal pe câte un loc de parcare, pe care mai apoi inscripționează numărul autoturismului aflat în proprietatea sa. Vai de cel care nu se conformează și are curajul să îi calce „proprietatea”. Ei bine, greșit! Orice arădean poate reclama la Poliția Locală Arad astfel de comportamente abuzive, reclamații ce se lasă cu sancțiuni. Singurii care pot oferi dispozitive de blocare sunt cei de la Recons, care se ocupă de sistemul de parcare cu plată din municipiul Arad. În rest, unde Recons nu a amenajat parcare cu plată, cel care ajunge primul acasă și găsește loc liber poate să își lase mașina acolo, iar a doua zi o ia de la capăt.

Taguri: , ,


41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor