Bibliotecara Arhiepiscopiei Aradului, instalată stareţă la Schitul Bodrogul Vechi

Bibliotecara Arhiepiscopiei Aradului, instalată stareţă la Schitul Bodrogul Vechi
Preacuvioasa călugăriţă Teodora (Maria) Opriș e prima stareţă a Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Bodrogul Vechi.

Eveniment important duminică, 14 mai, pentru viața monahală din eparhia Aradului: a fost instalată prima stareță a Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din satul Bodrogul Vechi.

„În dimineața acestei sfinte zile – duminica a cincea după marele praznic al Învierii Domnului -, Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit Nestor Iovan, delegat al Înaltpreasfinției Sale Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Preacuviosul Părinte Protos Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și cu Preacuviosul Părinte Protos. Grigorie Timiș, starețul Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog, au săvârșit Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, care a făcut o tâlcuire duhovnicească și patristică a pericopei evanghelice evidențiind viața și mărturisirea femeii samarinence, devenită Sfânta Mc. Fotini. Îndată după săvârșirea dumnezeieștii Liturghii a avut loc ceremonia de instalare a noii starețe a schitului. Înaltpreacuviosul Părinte Nestor Iovan a dat citire deciziei chiriarhale de instalare ca stareță a Schitului «Sfânta Cuvioasă Paraschiva», a monahiei Teodora (Maria) Opriș, cu toate îndatoririle și drepturile care revin acestei funcții administrative și duhovnicești, după care a rostit un scurt cuvânt legat de importanța momentului, transmițând, totodată, prețuirea și purtarea de grija a Înaltpreasfinției Sale. În continuare a fost citită o rugăciune de mulțumire, după care, noua stareță a fost așezată în strana stărețească, după tradiția monahală ortodoxă și românească” – se arată într-o informare a Arhiepiscopiei Aradului.

Carte de vizită

Noua stareță Teodora Opriș este absolventă a unei Școli sanitare postliceale și a Facultății de Psihologie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Formată, din tinerețe, în mănăstiri cu vechi tradiții monahale și românești, precum Mănăstirea Timișeni și Mănăstirea Dealu, din anul 1990 a slujit la Centrul Eparhial ca bibliotecar, dedicându-se păstrării și administrării valoroasei Biblioteci Eparhiale, sub ascultarea și îndrumarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei.

Schitul, de sine stătător

Schitul din satul Bodrogul Vechi a fost înființat în urmă cu 17 ani, în Lunca Mureșului, funcționând ca metoc al Sfintei Mănăstiri Hodoș-Bodrog. Ca urmare a propunerii venite din partea conducerii mănăstirești, în conformitate cu prevederile din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, schitul a fost declarat de sine stătător, urmând a funcționa cu conducere și administrație proprie și sub ascultare deplină față de chiriarhul locului. Schitul are două hramuri: Bunavestire și Sfânta Cuvioasă Parascheva.

stareta2

stareta60Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !