Bicicleta, favorita hoţilor

De Alin Gherasim
13Comentarii
Bicicleta, favorita hoţilor
© Bicicleta care a fost furată de la Lebăda FOTO: D.L.
Sute de biciclete dispar lunar, foarte puţine dintre ele ajung să fie recuperate.

Bicicletele, alături de telefoanele mobile, sunt unele dintre cele mai frecvente „prăzi” ale hoţilor din Arad. Sute de biciclete sunt furate în fiecare lună iar puţine dintre acestea ajung să şi fie recuperate. Şi asta pentru că, după cum ne spun chiar proprietarii păgubiţi, nu se prea depun plângeri în astfel de cazuri. „În primul rând, multe dintre bicicletele care au fost furate nu beneficiază şi de acte care să demonstreze că ar fi aparţinut părţilor vătămate. Mai pe scurt, oamenii nu au acte pe biciclete. Aşa că este foarte greu de dovedit că ai avut în proprietate o bicicletă care, ulterior, ţi-a fost furată”, ne-a declarat un arădean care a rămas fără cinci biciclete în decurs de câţiva ani. Acesta spune că multe dintre biciclete sunt cumpărate de la prieteni, cunoştinţe ori din piaţă şi nimeni nu are acte pe ele.

Unul dintre ultimele cazuri de furt de biciclete a avut loc duminică, în jurul amiezii. Culmea, bicicleta a dispărut chiar din scara blocului în care stă păgubitul. Acesta a cerut ajutor pe o reţea de socializare, în speranţa că bicicleta lui va fi văzută prin oraş. „Duminică, între orele 14 şi 17, mi s-a furat această bicicletă din scara blocului, în zona Lebăda. Era legată de balustradă chiar în faţa uşii. Vă rog, dacă o vedeţi cumva, ajutaţi-mă să o recuperez. Deja este a doua bicicleta furată într-un an”, a spus tânărul arădean care a rămas fără bicicletă, respectiv Dragoş Lătăreţu.

Din păcate, speranţele ca acesta să o mai găsească sunt destul de mici. Lucru confirmat de alţi arădeni care au trecut prin aceeaşi experienţă.

Oamenii spun că le-au fost furate mai multe biciclete, care nu şi le-au recuperat niciodată. „Şi mie mi-au furat deja trei biciclete tot aşa, legate. Din păcate, nu mai ai cum să le recuperezi, e mai greu. Acum am o rablă şi măcar sunt liniştită că nu o mai fură”, i-a transmis o arădeancă celui care a rămas fără biciclete. Alţi trei arădeni spun că au păţit la fel, au rămas fără biciclete, dar nici nu le-au mai recuperat vreodată. Un alt locuitor al oraşului spune că, într-o singură zi, au fost furate patru biciclete din aceeaşi scară de bloc. „Hoţii au furat patru biciclete de la tot atâţia oameni care locuiesc pe o scară într-un bloc din Alfa. Una dintre biciclete valora 2.000 de lei. Prejudiciul a fost destul de mare, dar niciuna dintre cele patru biciclete furate nu a fost recuperată”, spune arădeanul.

Fără limite

Hoţii nu mai au nicio limită. Fură fără grijă chiar din blocuri, fură biciclete legate cu lanţuri de balustradă, taie lanţurile, forţează lacăte, găsesc soluţii pentru orice sistem de asigurare. Din păcate, puţine dintre furturile de biciclete sunt raportate la Poliţie. Pe lângă că nu există documente pe bunuri, arădenii preferă de cele mai multe ori să rămână cu paguba pentru că aceasta nu este chiar atât de mare. Ori, dacă paguba este mare, arădenii nu prea au încredere că bicicletele le vor fi recuperate de oamenii legii. Şi pe bună dreptate. Pentru că sunt o marfă uşor vandabilă, sunt vândute uşor, pe bani puţini, şi trag cu ochiul tuturor celor care îşi doresc un chilipir.

Uneori bicicletele sunt vândute la o oră, poate două ore distanţă din momentul în care au fost furate. Aşa că recuperarea bunurilor ar fi aproape imposibilă, ţinând cont de faptul că li se pierde urma destul de uşor.

Şi un covor

Pentru a atrage atenţia asupra faptului că nu doar bicicletele sunt ţinte, am decis să facem public un alt furt care a avut, de această dată, drept ţintă un… covor. „Mie mi-au furat covorul. L-am pus pe hol să-l duc la spălat şi… ia-l de unde nu-i”, spune o arădeancă. Aşadar, încercaţi, pe cât posibil, să nu lăsaţi niciun bun nesupravegheat. Pentru că s-ar putea să rămâneţi fără el cât ai zice… bicicletă.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor