Bilanțul anului la ITM: 2.763 de controale

De Andreea Pintea
3Comentarii
Bilanțul anului la ITM: 2.763 de controale
© ITM Arad, în acțiune FOTO: A.P.
Respectarea legislației muncii, atât de către angajatori cât și de către angajați, a fost monitorizată de ITM.

Pe parcursul anului 2018, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad au efectuat un număr de 2.763 controale la angajatorii de pe raza municipiului şi judeţului Arad.

„În 1.413 de controale s-a urmărit modul de respectare de către angajatori și angajați a legislației privind relaţiile de muncă, iar în 1.350 controale, respectarea normelor legale care reglementează securitatea şi sănătatea în muncă. În urma acţiunilor de control au fost aplicate un număr de 3.157 sancţiuni contravenţionale, din care 1.642 de sancţiuni pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind relațiile de muncă şi 1.515 sancţiuni pentru nerespectarea legislației ce reglementează securitatea şi sănătatea în muncă, fiind sancționați atât angajatorii cât și angajații / lucrătorii care s-au făcut vinovați de încălcarea normelor legale. Au fost aplicate un număr de 504 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 2.630.500 lei (2.024.000 lei pe linia relaţiilor de muncă şi 606.500 pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă)”, a punctat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Rolul prevenției

Verificările efectuate au avut totodată și rol de prevenție, ITM aplicând 2.653 de avertismente, angajatorii și angajații fiind informați cu precădere despre beneficiile muncii declarate, despre riscul la care sunt expuși în cazul muncii nedeclarate precum și despre importanța respectării normelor legale privind securitatea și sănătatea în muncă.

Totodată, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate, au fost dispuse şi măsuri de remediere a neconformităților constatate, precum şi termene concrete de intrare în legalitate.

Accidente de muncă

În ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă, în cursul anului 2018, ITM Arad a înregistrat nu mai puțin de 184 evenimente / accidente de muncă, soldate cu 193 de victime, 22 de cazuri fiind soldate cu deces. „Evenimentele au fost generate în principal de efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă, de nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirea necorespunzătoare efectuată de către responsabilii pe linie de securitate şi sănătate în muncă din cadrul unităţii”, a mai spus Isac.

Casetă: Întâlniri tematice

Pentru a preîntâmpina producerea de evenimente și a asigura o permanentă respectare a dispozițiilor legale în domeniu, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă vor întreprinde în perioada ce urmează atât controale cât și acțiuni de informare, vor organiza întâlniri tematice, oferind astfel posibilitatea de a lămuri punctual, problemele cu care angajatorii / angajații se confruntă zi de zi.

Taguri:


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor