Blocaj financiar la CET

14Comentarii
Blocaj financiar la CET
Blocaj financiar la CET
ARAD – Centrala a fost somată de un executor judecătoresc să achite peste 50 de miliarde, în 24 de ore.

Coşmar la CET Arad, acolo unde conducerea societăţii s-a trezit joi ameninţată cu poprirea conturilor, dacă în termen de 24 de ore nu achită cele peste 50 de miliarde de lei, salariile neachitate ale angajaţilor.

Totul a pornit de la sentinţa dată de Curtea de Apel Timişoara, care obliga centrala, la acel moment, să plătească nu mai puţin de 115 miliarde de lei vechi, sumă reprezentând salariile angajaţilor instituţiei aliniate la nivelul prevăzut în contractul colectiv pe ramură. Adică salariul minim pe ramură (de 620 RON), de care salariaţii CET nu au avut parte, în pofida protestelor.

Din septembrie, salariul angajaţilor CET a fost aliniat la cele de la nivel de ramură, dar de plătit CET ar mai avea de plătit cele 54 de miliarde, reprezentând datoriile salariale anterioare lunii septembrie.

Au cerut ajutor

În octombrie, pe această temă, conducerea CET a cerut, printr-o adresă, ajutor de urgenţă celor de la  CLM şi PrimărieiArad, indicând faptul că societatea nu se va descurca singură în această problemă, în condiţiile în care are în prezent „trei linii de credit în sumă totală de 25,5 milioane RON (250 de miliarde de lei vechi- n.r.) care sunt consumate” şi „restanţe la furnizorii de combustibil în sumă de 7,7 milioane RON (77 de miliarde lei vechi)”.

Acum, însă, executorul judecătoresc a dat termen celor de la CET doar 24 de ore pentru achitarea datoriilor, urmând ca, în caz contrar, să pună poprire pe banii centralei, situaţia care ar putea, în ultimă instanţă şi în cea mai rea dintre variante, să ducă la blocarea centralei şi implicit la sistarea furnizării energiei termice livrate populaţiei. Lucian Barniciu, directorul CET, ne-a declarat ieri că, în pofida situaţiei delicate în care este centrala, „nu am achitat banii pentru că nu avem de unde să-i dăm.

Tot ce am putut face a fost să trimit o notificare executorului judecătoresc şi membrilor Consiliului de Administraţie de la CET în care am recunoscut datoria pe care o avem (nici nu avem de gând să o negăm), am arătat faptul că nu avem de unde să plătim acum aceşti bani, dar că vom căuta şi pe mai departe soluţii pentru a achita cele 54 de miliarde de lei.

Am indicat în adresă faptul că noi am depus documentaţia la ANRE pentru noile preţuri, iar dacă ANRE ne va da avizul de preţ, am putea introduce în bugetul 2008 sumele în cauză. Am trimis adresa şi sindicaliştilor de la noi pentru a înţelege situaţia”, ne-a declarat managerul CET.

Lucian Barniciu ne-a declarat faptul că, în pofida acestei situaţii dificile, CET nu îşi permite să-şi neglijeze şi obligaţiile faţă de stat şi a ţinut să transmită arădenilor faptul că „le garanez că nu vom opri furnizarea căldurii, că mergem înainte, chiar dacă situaţia va fi extremă”.

Nici o şedinţă

Un lucru e sigur în această chestiune: că ultimatumul de 24 de ore s-a scurs şi că directorul CET nu poate rezolva singur problema celor 54 de miliarde de lei lipsă.

În pofida blocajului financiar anticipat în care se află CET, Consiliul de Administraţie nu s-a întrunit ieri în şedinţă pentru a căuta soluţii! Deşi e greu de crezut că executorul judecătoresc se va îndupleca în faţa adresei primite de la CET şi nu va pune poprire pe conturi.

A.B.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor