Borul în nutriţia plantelor

ARAD – Pentru plante borul prezintă o importanţă deosebită. Deşi consumurile zilnice sunt relativ scăzute, lipsa lui din sol este cauza a numeroase dereglări de natură metabolică.

Astfel, este important în procesele de nutriţie, de fixare a azotului, în fotosinteză, etc.

Borul este insuficient asigurat pe terenurile nisipoase, carbonatice, lăcovişti, brune. De asemenea, carenţa în bor poate fi accentuată de umiditatea în exces sau pH-ul  mai mare de 6,5 sau mai scăzut de 5, luminozitate ridicată.

Această carenţă se manifestă prin avortarea florilor, necrozarea sau putrezirea ţesuturilor meristematice din vârfurile de creştere sau din organele de fructificare, putrezirea inimii la sfeclă, slabă colorare a fructelor sau lipsa luciului, goluri în pulpa fructelor etc.

Fertilizările – recomandate de specialişti

Pentru prevenirea unor astfel de fenomene neplăcute sunt recomandate fertilizări cu îngrăşăminte cu bor. Cele mai noi îngrăşăminte  de acest tip conţin bor organic şi calciu, dar pot conţine şi alte microelemente. Se pot aplica foliar sau prin apa de udare. Dozele de  aplicare diferă de la  produs  la produs. Se constată că fertilizările cu astfel de îngrăşăminte contribuie la creşterea rezistenţei plantelor la atacul unor agenţi patogeni şi dăunători.

dr. ing. Petru Vărădie0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !