Bucuroși de … neschimbare

De Andreea Pintea
1Comentariu
Bucuroși de … neschimbare
Agenții economici și toți angajații sunt în plină revoluție. Nu vorbim de vreo revoltă socială, ci de așa numita Revoluție Fiscală, pe care Guvernul vrea fără tăgadă să o aplice de la 1 ianuarie 2018.

Orice schimbare, pare, însă că de multe ori mai mult încurcă decât descurcă. Ce au reușit guvernanții să facă prin modificările Codului Fiscal? Au creat o stare permanentă de agitație printre patronii de societăți, care nu își doresc decât predictibilitate și stabilitate – ceea ce cu greu putem spune că le oferă actuala situație din România, unde Codul Fiscal se modifică mai des decât un regulament de ordine interioară – în perioada ianuarie-noiembrie 2017 un număr de 261 de articole din Codul Fiscal au fost modificate sau completate.

Așa-numita Revoluție fiscală a început în această toamnă cu schimbarea modului de plată a contribuțiilor pentru angajații part-time, a continuat cu split TVA și pare că se încheie cu mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Ei bine, dacă toate aceste măsuri au fost contestate de mediul de afaceri și, pe ici pe colo, de societatea civilă, ultima schimbare poate provoca un adevărat cutremur. Practic, prin măsura de a muta contribuțiile din grija angajatorului în cea a angajatului, salariații ajung să piardă bani, indiferent de ce salariu de încadrare vorbim. Spre exemplu, la un salariu brut de 2.000 lei, salariatul va pleca acasă cu 216 lei mai puțin decât ia acum în mână. Ca efect imediat, după aplicarea unui simulator privind noile câștiguri salariale, angajații din unele instituții sau societăți au început protestele.

În aceste condiții, presiunea se mută, firesc, pe societățile comerciale care vrând, nevrând vor majora salariile brute pentru ca angajații să primească un salariu neschimbat. Practic, pe hârtie, salariile vor crește, în mână, însă, salariații se vor bucura dacă vor primi la fel de mulți bani ca înainte de Revoluția Fiscală.

În concluzie, nu puteam spune decât că zicala: „Dacă nu mă poți ajuta, măcar nu mă încurca” se poate aplica foarte bine în cazul celor care visează la Revoluții fiscale și schimbări de Cod Fiscal făcute peste noapte.

Revoluția fiscală îi lasă pe angajați cu mai puțini bani în buzunare, sau, în cel mai fericit caz, cu un salariu nemodificat1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor