Buget de supravieţuire la CJA

1Comentariu
Buget de supravieţuire la CJA
ARAD – Mai mic decât anul trecut, bugetul judeţean, va merge la „asigurarea funcţionalităţii” instituţiilor.

Administraţia judeţeană va avea, în acest an, o sarcină extrem de dificilă. În condiţiile în care nevoile autorităţilor din subordine sunt tot mai mari, disponibilul financiar este redus. Veniturile bugetului judeţean sunt chiar mai mici decât cele de anul trecut! Dacă în urmă cu un an administraţia estima venituri de 178.063.000 lei, estimările pe acest an nu sunt la fel de optimiste, totalul veniturilor cuprinse în proiectul bugetului CJA fiind de 177.511.000 lei. Banii vor merge, în acest an, către asigurarea funcţionalităţii instituţiilor subordonate şi către cofinanţarea necesară în proiectele prin care s-au atras şi se vor atrage fonduri nerambursabile.

„Având în vedere procentul mic de creştere a resurselor financiare provenite din bugetul statului alocate bugetului propriu al CJA, la repartizarea surselor pe ordonatorii de credite subordonaţi s-a ţinut cont de asigurarea funcţionalităţii acestora şi de necesitatea alocării resurselor financiare pentru cofinanţarea din bugetul local al proiectelor cu finanţare nerambursabilă postaderare şi pentru onorarea obligaţiilor contractuale pe care le are CJA în calitate de garant al celor două împrumuturi contractate de Compania de Apă Arad”, se menţionează în proiectul de buget.

Dacă în bugetul pe 2009 se estima, în primă fază, alocarea de la bugetul de stat a 10.473.000 lei, sumă care a şi fost cuprinsă în proiectul de buget pe anul trecut, un an mai târziu, în 2010, de la nivel central se pare că primim, cel puţin la o primă estimare, doar jumătate. De la bugetul de stat, la „sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene” avem în proiectul de buget 5.321.000 lei. Totuşi, CJA va aloca fonduri suplimentare pentru finanţarea lucrărilor de drumuri, în total în buget fiind cuprinse 28.621.000 lei pentru finanţarea lucrărilor cuprinse în Programul pentru drumuri judeţene pe anul 2010 prin serviciul de specialitate al CJA.

Câştigă de pe urma regiilor

Unul dintre capitolele bugetare este mult mai consistent în bugetul pe 2010 faţă de cel pe anul trecut. Este vorba despre „venituri din proprietate”. Consiliul judeţean estimează că va câştiga, din concesiuni şi vărsăminte la buget din profitul societăţilor la care este acţionar majoritar, 8.090.000 lei. Anul trecut, valoarea din buget a fost de 7.049.000 lei. Din concesiuni, de la CTP urmează să primească 352.000 lei, de la Aeroport – 85.000 lei, de la Compania de Apă – 2.564.000 lei, de la Spitalul Judeţean – 47.000 lei, iar din dividende se estimează să se obţină 4.496.000 lei.

Cotă din profit

Se estimează ca Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Arad să „primenească” bugetul judeţului cu 126.000 de lei, reprezentând cota din profit pe care o datorează Consiliului Judeţean.

JA – S.B.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor