Bugetul judeţului, pe minus în 2018

De Alin Gherasim
1Comentariu
Bugetul judeţului, pe minus în 2018
Proiectul bugetului Consiliului Judeţean Arad arată că am putea încheia anul 2018 un deficit de zece milioane de euro.

Veştile legate de bugetul judeţului Arad pentru anul 2018 nu sunt dintre cele mai bune. Consiliul Judeţean Arad a întocmit deja proiectul de buget pentru anul în curs, iar concluzia nu este una fericită: se estimează un deficit de peste 46 de milioane de lei. Potrivit propunerilor, valoarea totală a veniturilor va fi de aproape 225 de milioane de lei. Marea majoritate a veniturilor vor fi curente, o sumă importantă urmând să ajungă în judeţul nostru şi din subvenţii de la stat. Însă, atenţie!, subvenţiile vor fi folosite strict pentru plata drepturilor acordate persoanelor cu handicap. Şi suma ce va veni de la stat nici măcar nu va fi suficientă pentru finanţarea acestor drepturi.

Cheltuieli
Dacă vorbim despre capitolul cheltuieli, acesta este estimat la 271 de milioane de lei, cu 46 de milioane de lei mai mare decât capitolul venituri. O mare parte din banii judeţului vor merge în transferuri între unităţi ale administraţiei publice, mai precis 86 de milioane de lei. Din această sumă, doar o parte infimă, 5 milioane de lei, vor fi pentru dezvoltare, restul banilor urmând să fie folosiţi strict la funcţionarea unităţilor. O altă sumă mare trecută la capitolul de cheltuieli, 80 de milioane de lei, va fi folosită la funcţionarea Consiliului Judeţean Arad. Peste jumătate din aceşti bani, 47 de milioane de lei, se referă la cheltuielile salariale din CJA, în timp ce 33 de milioane vor fi plătite pentru servicii şi bunuri ce urmează să fie achiziţionate de Consiliul Judeţean. 22 de milioane de lei vor ajunge la capitolul Cultură, recreere şi religie, cea mai mare sumă, aproape zece milioane de lei, urmând să fie folosită pentru plata salariilor personalului neclerical. 60 de milioane de lei vor fi trimise către serviciul Drumuri şi Poduri Judeţene.
Dar trebuie precizat că o parte din bani, respectiv 24 de milioane de lei, vor ajunge pe drumurile noastre din fonduri europene, în cadrul unor proiecte de modernizare ce urmează să fie demarate în acest an. Şi companiile din subordinea CJA îşi vor lua partea de fonduri. Compania de Apă Arad este „campioană”, urmând să primească din bugetul judeţului 5,7 milioane de lei. Aeroportul Arad va primi, prin transfer, 4,5 milioane de lei, iar Compania de Transport Public Arad 3,4 milioane de lei.

Şi deficitul
După cum am precizat deja, proiectul de buget al judeţului Arad pentru anul 2018 arată că vom avea un deficit bugetar de peste 46 de milioane de lei. Dar acesta s-ar putea regla prin mai multe feluri. Unul dintre ele ar fi o rectificare de buget naţional, rectificare în urma căreia am putea primi diferite sume de la stat. Un alt mod de reglare a bugetului judeţean se referă la licitaţiile care urmează să fie organizate de CJA. Pentru că orice bun, serviciu sau lucrare pentru care se organizează o licitaţie, se achiziţionează, de obicei, cu 20-30 la sută mai ieftin decât valoarea estimată. Aşa că sume importante de bani ar putea rămâne în vistieria judeţului în urma licitaţiilor.

Se poate modifica
Schema bugetului propus de Consiliul Judeţean Arad pentru anul 2018 ar putea suferi modificări. Fiind la stadiul de proiect, bugetul ar putea fi amendat de toţi cei interesaţi, care cred că priorităţile judeţului ar fi altele. Cu toate acestea, amendamentele vor trebui adoptate de majoritatea consilierilor judeţeni în şedinţa în care va fi adoptat bugetul.

Taguri: , , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor