„Bull” pe scena arădeană

De Vasile Filip
„Bull” pe scena arădeană
Sâmbătă seara (21 mai), de la ora 19, sunteţi aşteptaţi, în sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, la spectacolul„Bull” de Mike Bartlett, în regia lui Bobi Pricop.

În distribuție: Thomas – Alex Mărgineanu / Alex Mihăescu, Isobel – Carmen Vlaga-Bogdan, Tony – Andrei Elek, Carter – Ovidiu Ghiniță.

MIKE BARTLETT

Dramaturg și regizor de teatru, Mike Bartlett s-a născut la data de 7 octombrie 1980, la Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Absolvent al Universității din Oxford și al Universității din Leeds, Mike Bartlett este un autor prolific, el a scris texte pentru teatru, radio, cinema și televiziune (BBC, ITV, Big Talk, Drama Republic). Piesele sale de teatru au fost jucate în cele mai importante teatre din Marea Britanie. Dintre aceste piese amintim: Contracții, Artefacte, Cockoși, Bull, Iubire, iubire, iubire, Regele Carol al III lea.

La 35 de ani, Mike Bartlett este unul dintre cei mai talentați dramaturgi ai generației lui, piesele sale, obținând numeroase premii. În anul 2010, piesa Cockoși a obținut premiul Olivier, apoi în anul 2011, piesa Iubire, iubire, iubire obține premiul pentru cea mai bună piesă contemporană la Theatre Awards. Piesa sa radiofonică Not Talking a primit premiile Tinniswood și Imizon, iar piesa Artefacte a fost premiată la festivalul Old Vic New Voice. În anul 2013, Mike Bartlett a fost nominalizat la premiile BAFTA, la categoria Noi talente pentru seria sa televizată Orașul, diufuzată la ITV. În anul 2015, a obținut premiul Olivier pentru piesa Regele Carol al III lea.

În prezent, Mike Bartlett colaborează cu Headlong Theatre, Liverpool Eryman and Playhouse, Hampstead Theatre și cu Royal Court Theatre.

„BULL”

Piesa într-un act Bull (Taurul) a fost scrisă în anul 2013. Ȋn timpul unei călătorii în Mexic, Mike Bartlett are ocazia să asiste la o luptă cu tauri. ,,Nu mai văzusem așa ceva niciodatã. Era un ritual al sângelui. Era vorba despre ceva care moare. Nisipul era pur și simplu îmbibat de sânge.” Ȋn ciuda naturii brutale a acestui ritual, Bartlett s-a simțit inspirat de experienţă: ,,În ziua de azi nu se mai întâmplă asemenea lucruri, însă, istoric vorbind, mulţimea se înghesuia să asiste la execuţii publice sau la tortura unor animale și chiar a altor oameni. Asta pentru că stârnește undeva, în tine, ceva primar, nesănătos. Şi-atunci am stat și m-am gândit: care ar putea fi piesa care să porneascã de la o astfel de experienţă ?”
Așa s-a născut ,,Bull” – o piesă scurtă, tăioasă și necruţătoare, în patru personaje, în care un grup de angajaţi ai unei corporaţii se luptă pentru supravieţuire, pentru a-și păstra slujba. Timp de o oră, cu ușile închise și trăind un adevărat coșmar, un angajat va fi hărțuit de colegii lui. Lupta este pierdută dinainte de a începe, pentru că cei doi ,,călăi” cunosc deja verdictul.

Piesa a fost jucată în premieră absolută în Sheffield la Crucible Theatre, în anul 2013 și apoi în Londra, la Young Vic. Deși uneori este montată în tandem cu o altă piesă de succes a sa, Cock, Bull este, în opinia lui Bartlett, un text cu totul aparte: ,,Este o piesă foarte diferită. Există similarităţi, e drept, dar ,,Cock” este mai curând ca luptă între cocoși. E ca în sport, nu știi cine o să câștige în final. Dar ,,Bull” e despre putere, despre cum poţi să distrugi pe cineva. E o creaţie mult mai brutală. Cu toate acestea, sper eu, are și o doză de umor.”

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !