Cabinetul Boc, primul examen

Guvernul PDL-PSD va susţine astăzi primul examen, trebuind să decidă în câteva chestiuni care au constituit, în ultimele zile, subiect de dezbatere şi de controversă. La loc de frunte se află Legea mamelor. Ce va decide Cabinetul Boc?

Singura certitudine în legătură cu Legea mamelor este faptul că ea va fi aplicată. Dar cum? Şi de când? Deocamdată, ştim doar că acest act normativ nu va fi aplicat în forma propusă de Cabinetul Tăriceanu şi votată de Parlament în preajma campaniei electorale.

Reamintim că în lege se prevedea că mamele urmau să primească pentru creşterea nou-născutului, până ce copilul va împlini doi ani, 85% din valoarea salariului, dar aceste prevederi nu sunt agreate de noul guvern, care doreşte să limiteze indemnizaţia, prin introducerea unui plafon. O variantă, conform declaraţiilor ministrului Muncii, Marian Sârbu, este acordarea banilor prin repartizarea pe grupe, în funcţie de veniturile obţinute de mame.

O alta variantă prevede limitarea valoarii indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, pentru mamele cu salarii foarte mari, la cel mult trei salarii medii pe economie. (În octombrie, salariul mediu nominal brut a fost de 1.795 lei). Motivul invocat de noul guvern pentru neaplicarea Legii mamelor, în formula liberală, votată de Parlament!, este criza economică şi sărăcia care bântuie prin bugetul statului. O fi, dar cum rămâne cu onoarea şi moralitatea parlamentarilor care au votat această lege şi acum nu sunt capabili să o aplice? Pentru că atunci când au votat legea, înaintea campaniei electorale, criza era deja printre noi, nu?

Tot astăzi, Guvernul ar trebui să decidă şi dacă punctul de pensie va fi majorat la 45% din salariul mediu brut pe economie şi asupra introducerii salariului minim brut de 600 lei, începând cu 1 ianuarie 2009. Nu sunt excluse, nici în această privinţă, surprize neplăcute, care să-i irite pe pensionari şi pe cei cu salariu minim. Ar fi un început de exerciţiu dezamăgitor, dar şi penibil, pentru Cabinetul Boc.

Tristan Mihuţa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !