Caii troieni

Odată cu apropierea alegerilor, partidele politice folosesc tot felul de strategii, pentru a câştiga, pe lângă voturile acordate de către electorat în nume propriu, şi o felie de voturi „perverse”, care vor intra ulterior în zestrea partidului, ducând, de facto, de multe ori, la o basculare a reprezentativităţii reale.

Una dintre cele mai utilizate strategii este aceea a infiltrării unor „cai troieni” la alte partide, cu scopul clar ca după alegeri să revină la matcă, viciind astfel rezultatele votului politic.Nu de puţine ori, persoane cu o oarecare notorietate în localităţile lor nu îşi găsesc locul pe listele de candidaţi de primari sau de consilieri şi, în virtutea popularităţii, sunt primiţi cu braţele deschise la alte partide. După alegeri, mai ales dacă partidul său iniţial câştigă, revine la el, pentru că altfel nu va avea posibilitatea repartizării de fonduri pentru comună.

Nu sunt puţine cazurile în care partidele ştiu că nu au şanse în anumite localităţi, indiferent pe cine ar desemna candidat. Drept urmare, discută cu primarul pe funcţie, care este de la alt partid şi se înţelege cu el să îi pună un contracandidat care nu are nicio şansă, pentru a-i face sarcina mai uşoară la alegeri. Uneori, aceste tratative sunt de natură strict pecuniară, adică, nu-ţi pun contracandidat pe cel de care te temi, dar scoţi banii. În majoritatea cazurilor, însă, înţelegerea este bazată pe migrarea, după alegeri, la partid.Cu avantajele de rigoare, pe care le poate oferi unui primar partidul aflat la guvernare.Ultima găselniţă din domeniul „cailor troieni” este legată strict de procesul electoral. Conform legii, dreptul de a avea reprezentanţi în birourile electorale îl au doar partidele care au depus liste complete, adică au, pe lângă numărul de consilieri la care are dreptul localitatea, plus 25%. Dacă, după validarea listelor, se retrage cineva, lista devine incompletă, pentru că nu mai poate fi înlocuit cel care s-a retras. Adică, un „cal troian” introdus cu misiunea de a priva partidul cu pricina de dreptul de a avea reprezentanţi în birourile electorale.

Simion Todoca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !