Calitate şi performanţă

1Comentariu
Calitate şi performanţă
ARAD – INTERVIU JA PROF.EUGEN BOCANICIU, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC „VASILE GOLDIŞ”.

Prin ce s-a impus Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” în peisajul educaţional arădean ?

Bocăniciu. Directorul şcolii, din anul 1990, regretatul  Mircea Ciosescu, a făcut parte din acea rară categorie de conducători cu viziune. A înţeles ce trebuie făcut în acel momentul şi a exploatat ocazia prielnică pentru a da sensul bun al devenirii liceului. Liceul s-a transformat din industrial de construcţii în liceu teoretic iar numele liceului a fost schimbat din Liceu Industrial Nr. 6 în Grupul Şcolar „Vasile Goldiş” şi ulterior în Liceul TeoreticVasile Goldiş”. Prin această schimbare a numelui şcoala a trecut de la o instituţie identificată printr-un număr, la o instituţie cu nume, adică cu personalitate, cu suflet. După 20 de ani putem afirma astăzi, în mod realist şi fără emfază că liceul nostru face parte dintre şcolile de referinţă din spaţiul comunitar arădean. Drumul nu a fost uşor. Foarte greu ne-am croit făgaşul dar, în timp albia s-a lărgit şi s-a adâncit. Creşterea noastră nu s-a manifestat prin salturi spectaculoase ci a fost lentă dar, constantă şi solidă structural. Devenirea a fost posibilă datorită efortului conjugat al întregului colectiv al şcolii.

Care ar fi performanţele pe care le-aţi obţinut în aceşti ani?

Bocăniciu. Elevii noştri obţin anual aproximativ 80 – 90 premii la olimpiade şi concursuri judeţene şi naţionale.

Şcoala a fost şi este implicată în numeroase proiecte inclusiv internaţionale, cum ar fi: Phare, Comenius, Scroll, etc.

Aşteptăm semnarea unui proiect pe fonduri structurale în care suntem parteneri cu mai multe instituţii. De anul acesta elevii vor putea da în şcoală  examene ECDL  şi examene Cambridge. Pentru a fi mai edificatori mai putem da un exemplu foarte concret: 91,3% din elevii noştri au avut media generală peste nota 8,00 în anul şcolar 2008- 2009 (44,5% între 8 – 8,99 şi 46,8% între 9,00 – 10) şi 92,1% din elevii noştri au avut media generală peste 8,00 în anul şcolar 2007 – 2008 (39,4% între 8,00 -8,9 şi 52,7% între 9,00 – 10) media generală a mediilor din şcoală este 8,99. Astăzi dacă nu ai realizări punctuale pe care să le poţi bifa, în timp dispari, intri în anonimat şi lumea nu te mai caută ca instituţie şcolară.

Cum vedeţi viitorul acestei instituţiei de învăţământ pe care o conduceţi ?

Bocăniciu. Şcoala noastră se află pe o curbă ascendentă care nu şi-a atins limita creşterii şi nici nu doresc să o atingă vreodată pentru că, din acel moment urmează plafonarea şi stagnarea. Consider că atâta timp cât te afli într-o competiţie continuă cu ceilalţi şi cu tine însuţi, ai toate şansele să progresezi. Despre proiectele de viitor aş vrea să amintesc doar două care mi se par a fi cele mai importante. E vorba de construcţia unei săli de sport care este o necesitate stringentă pentru procesul educativ instructiv din şcoala noastră şi pentru desfăşurare unor activităţi extracurriculare. Noi am făcut toate demersurile, aşteptăm acum să vedem dacă au  avut eficienţă şi se  vor concretiza. Al doilea obiectiv este transformarea liceului în Colegiu Naţional. În momentul de faţă lucrăm la întocmirea documentaţiei prin care solicităm acest lucru.

De ce ar alege părinţii şi copii să studieze la Liceul „Vasile Goldiş” ?

Bocăniciu. La această întrebare ar fi mai bine să fie rugaţi să răspundă părinţii şi elevii foarte numeroşi care ne caută şi care  optează pentru şcoala noastră. Pot însă să prezint oferta noastră educaţională: 2 clase de a V-a informatică – engleză intensiv cu posibilitatea de a opta pentru limba a II între germană sau franceză  şi 5 clase de a IX-a 3 cu profil real (matematică informatică, matematică – engleză intensiv şi chimie – biologie) şi 2 cu profil uman (filologie şi bilingv)

M.A.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor