Calitatea vieţii ne pune pe fugă spre Vest

De Antoniu Mocanu
Reactualizat la:
Calitatea vieţii ne pune pe fugă spre Vest
REŞIŢA – Primarul Ioan Popa crede că nu doar banii, ci şi calitatea vieţii, au făcut ca 4-5 milioane de români să emigreze spre Occident. Edilul a pus accentul pe deficienţele sistemului sanitar şi pe starea proastă a infrastructurii rutiere.

„Cele patru, cinci milioane de români care au părăsit ţara asta în ultimii 15 ani, au plecat din două motive, cel financiar şi cel legat de calitatea vieţii, crede primarul Ioan Popa. Deci n-au plecat doar din motive financiare! Noi, deja, pe Coeziune, încet, încet ne ducem înspre a diminua dezechilibrul financiar între Europa de Est şi Europa de Vest. Însă tot mai mulţi români – şi ştiţi foarte bine, unii aveţi rude care sunt plecate în străinătate – au rezerve de a se întoarce acasă pornind de la spitale, de exemplu. Au o problemă în serviciile spitaliceşti din România. Nu se poate să mergi să-ţi duci vata, tampoanele, medicamentele, injecţiile, să te trimită cu bileţelul, să te duci să le cumperi de la farmacie. Nu-i ok şi nu ai încredere în sistemul ăsta medical pentru că, deşi oamenii ăştia, socialiştii au zis că vor face spitale regionale, n-au făcut nimic. Zero pe spitale! Şi-n al doilea rând, noi avem cea mai mică reţea de autostrăzi din Europa. Este un adevăr, este o realitate!“.

Totuşi, şeful administrativului reşiţean nu este nemulţumit doar de serviciile de sănătate şi de spitale, ci şi de starea infrastructurii rutiere.

„Ne roagă Uniunea Europeană cu bani, să le facem, şi nu suntem în stare să îi luăm de la ei, spune primarul municipiului. Dacă noi am fost în stare la Reşiţa să facem 42 de proiecte europene şi să cumulăm undeva la 160 de milioane de euro, eu cred că din cauza gestiunii proaste a resursei umane din ministere, Ministerul Transporturilor sau cel al Sănătăţii nu sunt în stare să facă proiecte astfel încât să aducă bani acasă“.

Edilul crede că toată problema, în acest caz, porneşte de la angajaţii din sistem, care sunt încadraţi pe linie de partid, fără să se ia în calcul calificarea sau performanţa. „Dacă se continuă în România angajarea pe criterii politice – şi o ştim foarte bine, chiar şi la niveluri mai înalte, toată lumea ştie cum se rezolvă posturile astea – nu are cine să-ţi facă proiecte şi n-ai cum să aduci bani în ţară. Noi, asta vrem să schimbăm. Noi suntem cei care vom aduce pe criterii de competenţă oameni care să scrie proiecte europene. Chiar dacă – şi v-o spun cu sinceritate – şi colegii mei mai îmi spun, din când în când, că m-am înconjurat de tehnocraţi. Da, dacă sunt oameni care îşi cunosc meserie şi fac proiecte, ei trebuie să lucreze în sistem“, promite edilul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !