Cambridge Busines English

Cambridge Busines English
Interviu cu prof. dr. VANDA STAN, şefa centrului de testare Cambridge BEC.

Adevărul: Cum explicaţi succesul uriaş al acestui examen al Consiliului Britanic în condiţiile în care, până în urmă cu câţiva ani, din cadrul examenelor Cambridge, se dădea în special examenul Cambridge pentru nivel avansat de limbă engleză?

Vanda Stan: Acest examen este solicitat în Europa, SUA şi de câţiva ani încoace şi în ţara noastră de un număr foarte mare de angajatori, conştienţi de faptul că, buna sau chiar foarte buna cunoaştere a limbii engleze nu mai este suficientă pentru un bun specialist European.

Engleza în sine cunoscută la diverse nivele – este vorbită de cea mai mare parte a tinerilor români şi aceasta nu miră pe nimeni. Ceea ce momentul istoric actual impune, este o abordare profesionistă, generatoare de respect în demersurile profesionale, de aici cererea masivă de cursuri focalizate pe domenii de specialitate: engleza pentru finanţe, engleza pentru turism, engleza pentru afaceri.

Adevărul: Nu este un examen uşor şi, ştim că mulţi şefi de companii şi corporaţii internaţionale din Bucureşti l-au dat de câteva ori până să îl promoveze. În Arad se dă încă din liceu şi cu un număr mare de candidaţi …

Vanda Stan: E adevărat. Acest examen se dă din ce în ce mai mult chiar din liceu începand şi, culmea, se şi promovează, în ciuda impedimentului aparent al vârstei tinere şi al faptului că cei înscrişi nu sunt angajaţi încă şi nu sunt şefi de firme? Nu mi se pare ceva ieşit din comun. Ştiţi prea bine că tineretul percutează cel mai rapid la noutăţile educaţionale – internaţionale. Sunt ambiţioşi, cunosc cerinţele facultăţilor europene pentru B. A. şi masterate, dar şi pe cele ale angajatorilor/companii, nu au inhibiţiile adulţilor care ştiu că un anumit nivel de performanţă lingvistică – ca cel al copiilor noştri crescuţi bilingv nu le mai este la îndemână.

Adevărul: De fapt ce se testează la acest examen?

Vanda Stan: Simplu. Capacitatea de a exprima clar, concis şi foarte profesionist păreri personale, pertinente, în domeniul tău, abilitatea de a intreţine o discuţie de afaceri fără să ai sentimental de frustrare că nu poţi exprima exact ceea ce doreşti şi că prestaţia ta este nesatisfăcătoare, obositoare şi vag ridicolă când nu îţi găseşti cuvintele şi faci uz de limbaj non-verbal (gesturi, sunete).

Toate acestea fac ca acest certificate international, recunoscut în întreaga lume să fie intens solicitat, o piesă de greutate în orice CV şi garanţia pentru angajator că eşti fluent într-o limbă de circulaţie internaţională, şi nu oricum ci în registrul de afaceri/de specialitate. Nu e vorba doar de capacitatea de a discuta afaceri ci şi de abilităţi conversaţionale (communication skills) altele decât simpla conversaţie socială, care îţi dau prestigiul de profesionist cosmopolit şi demnitatea care ştii că ţi se cuvine pentru cunoştinţele tale în meserie.

Adevărul: În afara de capacitatea foarte bună de comunicare verbală de specialitate, ce altceva mai testează examenul Cambridge Business Englsish? Vanda Stan: Examenul cuprinde şi partea de corespondentă administrativă, atâţia ani făcută diletant şi în termeni necorespunzători, ce au creat ilaritate în tranzacţiile purtate în limbi străine dintre firme, prin sensurile confuze, neînţelegeri ale termenilor contractuali şi necunoaşterea uzanţelor. Toatea acestea au făcut ca, automat, firmele autohtone să pornească cu un oarecare handicap. Este tot ceea ce pentru generaţiile tinere NU îmi doresc. Ştiu că au capacitatea intelectuală şi lingvistică să se ridice la nivelul oricărui interlocutor internaţional.

C.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !