Canalizarea ne lasă fără apă

Canalizarea ne lasă fără apă
ARAD – Muncitorii Companiei de Apă trebuie să intervină zilnic pentru a repara conductele sparte.

Lucrările de refacere a canalizării din municipiu produc serioase nemulţumiri în rândul arădenilor şi dau bătăi de cap responsabililor Companiei de Apă. Motivul? Din cauza complexităţii lucrărilor, din luna august, nu a trecut o zi fără ca muncitorii societăţii să nu aibă de intervenit în cazul unor avarii. Radu Timofte, director de producţie în cadrul Compiei de Apă povesteşte că, în vară, când au început să se facă primele săpături, lucrurile au stat cum nu se poate mai rău, în fiecare zi producându-se între patru sau cinci avarii. „Am plecat de la situaţia în care reprezentanţii firmei ce refăcea reţeaua de canalizare ne spune «nu ne interesează de conductele voastre, ci doar de săpăturile noatre». În urma unor discuţii pe care le-am avut cu constructorul, numărul avariilor a scăzut. Acum mai avem una sau două pe zi”, susţine Timofte. Acesta evită să vorbească despre costurile care au fost suportate de societatea pe care o reprezintă şi care intră la capitolul pierderi. „Avem un contract cu utilizatorii noştri, pe care nu-i interesează de ce s-a spart conducta. Ei ştiu că trebuie să aibă apă din nou, în câteva ore, iar noi trebuie să intervenim. Prejudiciul de imagine care ni se aduce e mult mai mare decât prejudiciul material. Gândiţi-vă ce se întâmplă când oamenii de pe şapte-opt străzi rămân fără apă pentru mai multe ore”, mai spune directorul.
Lege permisivă
Trebuie spus că, mai marii Companiei de Apă se arată a fi înţelegători cu cei care produc avariile. „La predarea amplasamentelor pentru a începe o lucrare sunt chemaţi toţi cei care au cabluri sau conducte prin zonă, astfel încât constructorul nu se poate justifica că nu a ştiut peste ce ar putea da. Lucrarea este însă foarte complexă. După ce se sapă la adâncimi foarte mari, trebuie să se facă susţinerile de mal, iar atunci pământul vibrează, conductele fisurându-se. Pot să vă spun însă, că în Sânicolau am ajuns la o înţelegere cu executantul lucrării, astfel încât în cadrul proiectului de reabilitare a canalizării vor fi înlocuite şi conductele noastre. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că legea e foarte permisivă cu cei care ne avariază conductele. Când am rupt din greşeală un cablu telefonic, Poliţia a deschis imediat dosar penal, dar dacă noi suntem cei păgubiţi, trebuie să ne recuperăm pagubele în instanţă, pe cale civilă”, a încheiat Timofte.
La rândul său, Dumitru Muscă, inspector-şef adjunct al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor ne-a declarat că instituţia pe care o conduce a găsit întotdeauna înţelegere din partea furnizorului de apă. „De câte ori am primit sesizări din partea oamenilor, i-am suna pe cei de la Compania de Apă şi în două-trei ore problema a fost rezolvată. Nu am acordat nicio amendă, pentru că scopul nostru nu este să dăm amenzi”, afirmă Muscă.
Caseta:
Conducte sparte de camion
Ultima avarie care a avut loc în Sânicolau, lăsând timp de câteva ore zeci de familii fără apă, a fost produsă de…un camion. Radu Timofte povesteşte că maşina de mare tonaj a intrat într-o zonă în care circulaţia era interzisă, din cauză că interdicţia nu era semnalizată. Camionul s-a împotmolit în noroi, iar încercarea de a ieşi a produs vibraţii ce au dus la fisurarea conductei de apă.
L.S.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !