Canalul Morilor a secat. Trăiască Mureșelul!

De Monica Ardelean
3Comentarii
Mureșelul nu e afectat de caniculă FOTO: JA
Mureșelul nu e afectat de caniculă FOTO: JA
Nu mai e apă în canal. Canalul Morilor, care altădată se revărsa peste terenurile oamenilor din zonă, a secat. „De la Seleuș încolo încep problemele serioase. A scăzut extrem de mult debitul de apă în canal, în unele locuri fiind chiar secat.

Nu avem ce face decât să așteptăm ploile”, a precizat Mircea Purcaru, directorul ANIF. La fel cum sunt obligați să facă și cei cu pescăriile, care foloseau canalul ca resursă de apă. Nu se pune problema de a alimenta canalul pentru că râul Crișul Alb, de unde vine apa de pe canal, este și el cu 40 cm sub nivelul normal.

Mureșelul are apă de vânzare

O cu totul altă poveste pentru Mureșel. ANIF vinde în continuare la unguri apă pentru irigat, fără nicio restricție. Se pompează din Mureș atât cât este nevoie. Chiar dacă debitul râului a scăzut la jumătate din valorea normală a lunii august, conducerea ANIF susține că nu e nici o problemă pentru a lua apă din râu pentru a fi dusă pe Mureșel. Odată ajunsă pe canal, apa e marfă de vânzare, aduce „bani frumoși” susține Mircea Purcaru. Cea de pe Mureș, chiar dacă tot la unguri ajunge, nu se convertește în bani. E pe gratis. Singura problemă care ar putea apărea (dacă nu a fost încă confirmată) ar fi afectarea biosistemului de pe râu, determinată de scăderea drastică a nivelului apei. Dar acest subiect e unul de mediu care nu prea interesează la modul serios, nu atunci când e pus în balanță cu banii.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor