Când ai verificat ultima dată termenul de valabilitate al actului de identitate?

De Diana Dutu
1Comentariu
Când ai verificat ultima dată termenul de valabilitate al actului de identitate?
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad ne îndeamnă să facem periodic acest lucru, ca să nu devenim contravenienţi la prevederile legii.

Chiar aşa: când ai verificat ultima dată termenul de valabilitate al actului de identitate? Eşti sigur că nu a expirat? Că nu te apropii de termenul la care îşi pierde valabilitatea? „Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad face un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii” – se arată într-un comunicat al instituţiei.

Termene

Orice cetăţean are obligaţia de a deţine un act de identitate valabil. Cetăţeanul trebuie să solicite Serviciului local de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu, eliberarea unui nou document cu minimum 15 zile şi maximum 180 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate. Eliberarea unui act de identitate trebuie solicitată în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, în cazul eliberării primului act de identitate ori, ca urmare a producerii unor modificări privind schimbarea numelui, schimbarea domiciliului, pierdere,furt,distrugere, deteriorare etc.

Acte necesare

Documentele pe care cetăţenii trebuie să le prezinte în susţinerea cererii pentru eliberarea actului de identitate, sunt: *cererea tip pentru eliberarea actului de identitate; *certificatul de naştere al solicitantului şi ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, original şi copie; *certificatul de căsătorie/hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabilă/certificat de divorţ/certificatul de deces al soţului decedat, original şi copie ( după caz); *documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original şi copie; *consimţământul proprietarului spaţiului de locuit (după caz); *chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, respectiv 7 lei; *timbru extrajudiciar în valoare de 5 lei sau documentul cu care se face dovada achitării, în condiţiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru care se percepe doar pentru următoarele situații: eliberarea cărții de identitate ca urmare a schimbării domiciliului (în aceeași localitate, dintr-o localitate în alta și din străinătate în România); preschimbarea buletinelor de identitate, respectiv înscrierea în actul de identitate a mențiunii privind stabilirea reședinței.

Identitate provizorie

„În cazul persoanelor care nu pot prezenta toate documentele prevăzute de lege pentru eliberarea cărţii de identitate, acestea vor fi puse în legalitate pe linie de evidență a persoanelor cu cărţi de identitate provizorii care, potrivit legii, reprezintă documente de identitate însă, nu constituie și documente de călătorie” – precizează reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor