Capacele: tortură psihică zilnică

De Valentin Goran
13Comentarii
Capacele: tortură psihică zilnică
© Zgomot infernal la fiecare minut FOTO: V.G.
Cine sunt arădenii afectați de zgomotul produs de capacele de canal? Cei din centru, Micălaca, Vlaicu, Grădiște şi nu numai.

Fenomenul zgomotului produs de capacele de canal de pe străzile municipiului ia amploare. Acest zgomot este o tortură psihică precum picătura de apă, ce cade fără oprire, folosită în urmă cu sute de ani pentru torturarea prizonierilor. Practic, de fiecare dată când o mașină trece cu roata autoturismului peste aceste capace se produce un zgomot aparte, unul care la un moment dat te aduce în pragul disperării. Dacă strada cu pricina este foarte circulată, zgomotul poate apărea chiar şi de cinci -zece ori pe minut. Deoarece rândurile arădenilor disperați care ne-au contactat în ultima lună de zile la redacţie pentru a-și exprima durerea s-a îngroșat, am decis să cerem un răspuns ferm din partea Primăriei Municipiului Arad.

Probleme în tot municipiul

Dar să ne întoarcem mai întâi la capacele cu pricina şi să vedem care sunt zonele cu probleme. Zonele semnalate de arădeni redacţiei Jurnal arădean sunt Calea Aurel Vlaicu, Calea Radnei, îndeosebi pe segmentul Miorița – Calul Bălan, strada Ștefan Augustin Doinaș – îndeosebi la intersecția din fața CJA, strada Elena Ghiba Birta, zona Boul Roșu, strada Voinicilor, Grădiște – îndeosebi la intersecția străzilor Petru Rareș cu Războieni, dar și pe Șoimului și… cel mai probabil și pe alte străzi.

Capace cu balama și garnitură

Principala cauză a acestor sunete este, fără echivoc, garnitura acestor capace de canal care a cedat pe mai toate străzile amintite mai sus. De aici deducem că întreg lotul de capace de canal achiziționat și deja montat pe șoselele municipiului are garnituri de proastă calitate.

Să ne întoarcem puțin în timp, în urmă cu câţiva ani, la momentul la care capacele de canal erau furate de prin mai toate cartierele și mai apoi vândute la firmele de colectare pe sub mână, topite și valorificate, pentru a vedea de unde a început noua problemă. Deoarece gropile apărute în municipiu ca urmare a furturilor de capace era un real pericol pentru siguranța arădenilor, Municipalitatea a căutat şi găsit soluția! Capace de canal cu balama. Acestea nu mai pot fi furate, iar siguranţa arădenilor era garantată. Nu însă şi cea mentală, se pare, pentru că de proastă calitate acestea fac un zgomot de nesuportat, care se „joacă” zi de zi cu nervii şi răbdarea locuitorilor urbei.

Problema va fi rezolvată

„Aceste guri de canal sunt fie de la canalizare pluvială, care aparțin de Primăria Municipiului Arad, fie de la cea menajeră ce aparține Companiei de Apă, fie sunt ale CET sau ale altor societăți. În urma sesizărilor primite, angajații primăriei se deplasează pe teren ca să vadă despre ce este vorba. Dacă gurile de canal aparţin de primărie vom găsi soluții pentru a le rezolva, iar, dacă aparțin de alte instituții, noi îi vom anunța să meargă și să remedieze problema indicată. Pe termen scurt vom înlocui aceste garnituri uzate cu altele iar pe termen lung vom căuta soluții pentru a nu întâmpina aceiași problemă peste o perioadă de timp. Îi asigurăm pe arădeni că ne vom ocupa de această problemă”, au declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro, reprezentanții Primăriei Municipiului Arad. O declaraţie… ca-n poveşti.

Fapte nu vorbe

Vom urmări îndeaproape în ce măsură promisiunile Palatului Administrativ vor fi respectate, deoarece, în decurs de mai bine de două luni, foarte mulți arădeni au semnalat această problemă, a capacelor de canal cu „cântec”, iar Jurnal arădean şi www.aradon.ro au mai atras atenţia asupra acestui neajuns iar, după cum vedeți, nu s-a întâmplat mare lucru. Telefoanele, nemulțumirile și zgomotul încă persistă.

222 DSC_9230 DSC_9234

Taguri:


13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor