CARP, portofelul pensionarilor

CARP, portofelul pensionarilor
Cei cu venituri mici împrumută bani pentru medicamente, alimente şi alte nevoi zilnice.

Odată cu venirea sezonului rece au devenit obişnuite imaginile cu bătrânii care solicită împrumuturi de la diverse instituţii pentru a face faţă unor cheltuieli dintre cele mai diverse.

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) este mai mult decât un sprijin pentru mii de vârstnici aflaţi în situaţii fără ieşire. Vasile Neagu, preşedintele instituţiei susţine că, de la începutul acestui an, peste 3.000 de persoane au solicitat împrumuturi băneşti, iar numărul ajutoarelor este la fel de mare ca şi diversitatea acestora.

Împrumuturi tot anul

Marea majoritate a celor care apelează la astfel de împrumuturi sunt persoane ale căror venituri nu depăşesc 300 lei pe lună, cu condiţia să fie membrii CARP şi să aibă un stagiu de cotizare de minim un an.

„Până la data de 25 noiembrie, peste 3.000 de pensionari au solicitat împrumuri pentru un an de zile. Am acordat, numai în acest an, împrumuturi care însumează 358.110 lei. În medie, oamenii solicită 800-1.000 lei, cu termen de rambursare un an de zile“, ne-a declarat Vasile Neagu.

Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Arad a mai spus că, lunar, primeşte în jur de 400 de cereri prin care se solicită împrumuturi. „Cei care ne-au solicitat bani au făcut-o pentru a-şi cumpăra medicamente, pentru tratamente balneare, pentru cumpărături casnice, cum ar fi televizoare, frigidere. În sezonul rece, se fac împrumuturi pentru achiziţionarea de lemne sau pentru plata cheltuielilor de întreţinere la bloc. De asemenea, multe cereri sunt pentru achitarea cheltuielilor necesare la internarea în spital, unde, în unele cazuri oamenii trebuie să-şi cumpere medicamente şi hrană“, a mai precizat Vasile Neagu.

Conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor se aşteaptă la o creştere seminificativă a numărului cererilor pentru împrumuturi în această lună, când multe persoane de vârsta a treia vor solicita bani pentru cumpărături cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Chiar dacă pare greu de crezut, mai există bătrâni care din cauza veniturilor mici trăiesc la limita subzistenţei, astfel încât fără un împrumut nu ar reuşi să-şi satisfacă nevoi elementare. „Hainele sunt foarte scumpe, nici nu mai ştiu de când nu mi-am cumpărat ceva nou.

Abia îmi ajunge pensia să cumpăr de mâncare, pentru medicamente şi pentru cheltuielile de la bloc. Dacă nu aş putea să iau împrumut de la CARP, nu m-aş descurca“ ne-a spus unul dintre bătrânii care a apelat la un împrumut. Anul trecut un număr de 5177 de pensionari au beneficiat de împrumuturi de la CARP.

Ajutoare de urgenţă

În fiecare lună, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor mai acordă ajutoare de urgenţă, care sunt nerambursabile. Sigur că sumele nu sunt mari, însă, pe moment, îi ajută pe cei mai nevoiaşi să depăşească o problemă cu care se confruntă.

„Ajutoarele de urgenţă sunt în valoare de până la 150 de lei. Persoanele care doresc un astfel de ajutor trebuie să depună o cerere în urma căreia va fi efectuată o anchetă socială din care trebuie să reiasă motivul pentru care se solicită ajutorul de urgenţă“, a precizat Vasile Neagu.

Pentru a intra în posesia ajutorului de urgenţă, cererea, însoţită de ancheta socială, vor fi suspuse aprobării Consiliului de Administraţie după care solicitantul poate primi banii. Până în luna noiembrie a acestui an, peste 1000 de pensionari, membri CARP, au beneficiat de ajutoare de urgenţă, iar în anul 2006 numărul acestora a fost de 792.

Paula Bulzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !