Casa Studenţilor în loc de cinema Dacia?

22Comentarii
Casa Studenţilor în loc de cinema Dacia?
ARAD – Primăria vrea să transforme cinematografele funcţionale din Arad în case pentru studenţi şi pentru cultură.

Primarul Gheorghe Falcă a recunoscut cu ocazia ultimei şedinţe CLM, de săptămâna trecută, faptul că deschiderea primului mall din Arad cu complex cinema – Cinema Citty – oferă un bun prilej pentru Primăria Arad să regândească destinaţia sălilor de cinematograf pe care le va primi în grijă. „Aceste săli (cele zece din mall – n.r.) sunt extrem de benefice, pentru că vor satura piaţa, iar noi când o să preluăm cinematografele o să le găsim o altă destinaţi”, a precizat primarul în faţa aleşilor locali.

Chiar dacă edilul nu a făcut publică intenţia pe care o are faţă de cele două săli de cinema încă funcţionale în Arad, spunând doar că le va schimba destinaţia, se pare că la nivel de Primărie există deja planuri clare privind cele două obiective.

Cinematograful Dacia ar urma să se transforme în Casă a Studenţilor, în timp ce Cinema Arta să fie transformat în sediu multifuncţional pentru Casa de Cultură a Municipiului. În ambele cazuri, sălile preluate de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor «România-Film» vor continua să servească pe mai departe scopului iniţial – cel de proiecţie filme – deşi activitatea de bază va fi cu totul alta. Dacă aceste planuri vor fi cele finale şi vor fi puse în practică, nu mai rămâne de văzut decât cine va investi în transformarea acestor săli.

Primăria nu are decât să aplaude deschiderea primului mall cu Cinema Citty din Arad, căci nu se va simţi atât de obligată să mai difuzeze non-stop filme în cinematografele pe care le va primi de la stat.  Municipalitatea consideră astfel că a rezolvat problema cinematografelor, amintită chiat în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Municipiului Arad (“este de neconceput ca un centru să nu aibă trei-patru săli moderne şi atractive de cinema”) şi poate rezolva acum şi alte probleme vechi. Una dintre acestea este o casă destinată studenţilor ambelor universităţi din Arad. Variante de locaţii au existat şi în trecut, dar nici una nu a fost concretizată, nici de Primăria Arad, care nu a mai cumpărat clădirile care urmau să fie transformate în casă pentru studenţi, nici de către universităţi.

O altă problemă o constituie sediul actual al Casei de Cultură a Municipiului. Din informaţiile pe care le deţinem, Cinema Arta va deveni sediul Casei de Cultură, cu toate că această ultimă instituţie a solicitat încă din cursul anului trecut Primăriei atribuirea de spaţii în incinta Cinematografului Dacia. Cererea era însoţită de justificarea faptului că Teatrul Vechi, unde sunt acum birourile, este într-un stadiu avansat de degradare şi are nevoie urgentă de fonduri pentru reabilitare.

Şi cu proiecţii

Trecerea cinematografelor în grija Primăriei nu se va face oricum, însă. Potrivit legii, cinematografele preluate de autorităţile locale vor trebui să difuzeze filme pentru o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. Autorităţile vor fi, în plus, obligate ca în patru ani să asigure reabilitarea, modernizarea şi dotarea sălilor de cinema. Neîndeplinirea acestei obligaţii va atrage după sine pierderea cinematografelor şi a terenurilor aferente lor. Totodată, autorităţile locale nu pot vinde cinematografele primite de la RADEF timp de 15 ani.

Pe lege?

Totuşi, Primăria Arad ar putea invoca că este pe lege, pentru că în Casele studenţilor din alte municipii se difuzează frecvent filme, iar Casa de Cultură a Municipiului are printre activităţi şi acest gen de îndeletnicire. Evident însă că principala activitate a celor două instituţii nu va fi cea de difuzare filme, însă legea nu specifică clar că proiecţiile trebuie să fie pe primul plan. 

În evaluare

Primăria Arad urmează să preia, în viitorul apropiat, în administrare toate cinematografele din municipiu, instituţia fiind în plin proces de evaluare, inventariere şi verificare a activelor şi pasivelor celor şapte cinematografe: complexul Arta, format din sală de cinematograf şi grădină de vară, Studio, Mureşul, Grădişte, Progresul, Solidaritatea şi Dacia.

În cinematografele nefuncţionale primăria are de gând să realizeze, după reabilitare, primării de cartier.

A.B.D.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor