„Casa Verde” a trecut în… așteptare la Arad

De Monica Ardelean
1Comentariu
„Casa Verde” a trecut în… așteptare la Arad
© Au cerut bani pentru o casă verde FOTO: JA
Au fost depuse 285 de dosare pentru care se așteaptă aprobarea și finanțarea.

S-a relansat cu nervi și cozi interminabile în fața Agenției de Mediu din Arad și la final 285 de arădeni au reușit să își depună dosarele pentru a obține finanțare în cadrul programului „Casa Verde” al Ministerului Mediului. Suma alocată județului Arad a fost de 1.712.103 lei din care au fost solicitați 1.710.868 lei, conform datelor publicate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu. Sesiunea de depuneri pentru persoanele fizice s-a încheiat pe 24 octombrie.

Bani alocați la nivel regional

Județul Bihor a primit cei mai mulți bani la nivel regional, adică 2.287.678, urmat de județul Timiș cu 2.717.631, de Arad cu 1.712.103, Hunedoara cu 1.664.139 lei și Caraș Severin cu 1.175.169. La nivel național, cei mai mulți bani s-au dus la București, 7.488.157 lei, unde au fost accesați însă mai puțin de jumătate, Iași și Prahova, unde au fost alocați peste 3.000.000 lei.

Se puteau depune dosare pentru finanțare pentru instalarea de panouri solare presurizate/ nepresurizate și instalarea de pompe de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. În cadrul programului se acordă până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate și până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer. Cei care vor semna contractele de finanțare după analizarea dosarelor, trebuie să fie pregătiți și cu banii pentru că la finalul proiectului trebuie făcută dovada plății, statul urmând să ramburseze chetuielile considerate eligibile în cadrul acestui program.

Și o lungă așteptare

Nu se știe însă când vor fi semnate contractele. Ghidul nu prevede niciun termen în care trebuie să se încadreze ministerul pentru finalizarea analizei dosarelor și apoi acordarea finanțării Cert este că cei care doresc să recupereze banii investiți trebuie să aștepte semnarea contractelor pentru că vor fi rambursate doar cheltuielile din următoarele 12 luni de după momentul semnării. Greu de estimat cât vor avea de așteptat până la începerea efectivă a proiectului, dacă ne reamintim că runda de aprobări din anul 2014 era pentru o parte din cererile din anul 2011. De la data aprobării și publicarea pe site a listei beneficiarilor din 2016, cei care au făcut solicitarea au la dispoziție 60 de zile pentru semnarea contractelor.

Persoane juridice

Sesiunea pentru depunerea dosarelor în acest program de către persoanele juridice s-a încheiat luni, 14 noiembrie.

Taguri: , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor