Case arse la Arad din cauza improvizaţiilor electrice

De Ioana Costas
Case arse la Arad din cauza improvizaţiilor electrice
7 incendii în 5 zile, toate produse la case particulare din cauza scurtcircuitelor la instalaţiile electrice improvizate, dar şi a coşurilor de fum necurăţate.

În 5 zile – perioada 20-25 ianuarie -, pompierii arădeni au intervenit la 7 incendii, toate produse la case particulare. Toate incendiile din această perioadă s-au manifestat la locuinţe particulare având ca şi cauze probabile – spun reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad – scurtcircuit electric la instalaţii electrice improvizate sau coşuri, canale sau burlane de fum necurăţate, deteriorate sau amplasate necorespunzător faţă de materiale combustibile. Din cele 7 incendii, 3 au fost în raionul de intervenţie a Gărzii nr. 2 Gurahonţ din cadrul Detaşamentului Sebiş. Una dintre cele mai dificile intervenţii ale pompierilor din Gurahonţ în această perioada a fost un incendiu produs la o casă particulară din satul Ţărmure. Acoperişul locuinţei a fost cuprins de flăcări.

Pe jos, cu stingătoarele în braţe

Maiorul George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, a precizat că din cauza drumului impracticabil echipajul nu a putut ajunge până în localitate, ultimul kilometru fiind parcurs pe jos de către servanţi. Odată ajunşi la locul incendiului, pompierii au intervenit cu ajutorul stingătoarelor, uneltelor genistice din dotarea autospecialei şi, cu ajutorul locuitorilor din satul Ţărmure, au reuşit stingerea incendiului fără ca acesta să producă pagube deosebite. Un alt incendiu la care au intervenit pompierii din Gurahonţ a fost în satul Joia Mare, acolo unde o anexă cu rol de atelier de tâmplărie a fost cuprinsă de flăcări. „În dimineaţa zilei de 25 ianuarie subunitatea s-a deplasat în localitatea Joia Mare, sat aparţinător comunei Almaş, pentru stingerea unui incendiu ce s-a manifestat la o anexă cu rol de atelier de tâmplărie. La sosirea subunităţii incendiul se manifesta la acoperişul anexei cu posibilităţi de propagare la construcţia de locuit. După aproximativ 45 minute de intervenţie s-a reuşit limitarea incendiului fără ca acesta să se propage la locuinţă. Incendiul a fost lichidat după o aproximativ o oră şi jumătate de intervenţie. Au ars o parte a bunurilor din atelier şi acoperişul pe o suprafaţă de 25 de metri pătraţi”, a declarat maiorul George Pleşca.

168 de misiuni în 5 zile

Totodată, în perioada 20-25 ianuarie, subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au executat, în total, 168 misiuni şi 32 de recunoaşteri în obiective din raioanele de intervenţie. Pe lângă stingerea celor 7 incendii, pompierii au intervenit şi în 4 cazuri de asistenţă a persoanelor şi la o misiune de descarcerare. De asemenea, modulele SMURD au acţionat pentru acordarea asistenţei medicale în 156 de cazuri. Pentru eficientizarea intervenţiilor şi optimizarea timpilor de răspuns, reprezentanţii ISU Arad au punctat că subunităţile au executat 32 misiuni de recunoaştere în unele obiective din raioanele de intervenţie. „Pe timpul misiunilor de recunoaştere se verifică sursele de alimentare cu apă, căile de acces în obiectiv, configuraţia acestuia şi alte elemente care sunt semnificative pe timpul intervenţiei”, a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

Potrivit reprezentanţilor ISU Arad, în urma cercetărilor efectuate de pompieri s-a stabilit că incendiul de la Ţărmure s-a produs din cauza unui coş de fum necurăţat, în timp ce incendiul de la Joia Mare a avut loc din cauza unui scurtcircuit electric.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !