CASS anulată pentru anii 2015 – 2017

De Dan Birta
CASS anulată pentru anii 2015 – 2017
Contribuţia la sănătate este anulată în cazul persoanelor cu venituri lunare mai mici decât decât salariul minim brut pe ţară.

Persoanele fizice care au avut venituri mai mici decât salariul minim brut pe ţară în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017 vor fi scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS). Această măsură este cuprinsă în OUG 31/2019.

Potrvit informaţiilor primite de la ANAF, „Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, în cazul persoanelor fizice pentru care baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate a fost întregită la nivelul salariului de bază minim brut pe țară sau, după caz, la valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 și 31 decembrie 2017. În cazul în care organul fiscal nu a emis încă decizie de impunere pentru aceaşi perioadă, aceasta nu se mai emite”.

CASS şi obligaţiile accesorii se anulează şi în cazul persoanelor care nu au realizat venituri în perioada fiscală amintită.
Anularea obligaţiilor fiscale se efectează din oficiu de organul fiscal prin emiterea unei decizii de anulare a obligațiilor fiscale. „În cazul în care, anterior intrării în vigoare a O.U.G. nr.31/2019, decizia de impunere prin care s-a stabilit aceste obligaţii fiscale a fost emisă dar nu a fost comunicată persoanei fizice, obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică pe plătitor fără a mai fi transmisă persoanei fizice decizia de impunere”, transmkit reprezentanţii ANAF.

Bonificaţii

Pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise și comunicate de organul fiscal competent între 15 martie 2019 – 23 mai 2019 (data intrării în vigoare a O.U.G. nr.31/2019), pentru definitivarea CASS datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017, termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr.31/2019.
Dacă sumele de plată sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, pentru plata cu anticipatie.

Pentru sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuale după data de 23 mai 2019, termenul de plată este de 120 de zile de la data comunicării deciziei de impunere. Dacă sumele de plată sunt plătite integral în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, pentru plata cu anticipatie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !