Castori în Lunca Mureşului

11Comentarii
Castori în Lunca Mureşului
În Parcul Natural Lunca Mureşului, castorii îşi fac simţită prezenţa după două secole.   VIDEO

Arad – Castorul, un animal care a dispărut în urmă cu aproape două secole din România, a fost readus în zona Luncii Mureşului, din judeţul nostru. Că rozătorul prosperă este dovedit de arborii retezaţi de pe mal, în formă de trunchi de con, urmă specifică castorului. Primele urme lăsate de aceştia au fost observate la sfârşitul anului trecut.

Angajaţii administraţiei ariei protejate se aşteptau la acest lucru şi cred că înmulţirea castorilor a fost posibilă după ce animalul a fost reintrodus în anii ’90 de către maghiari pe Tisa şi după ce acum cinci ani, alte 22 de exemplare, aduse din Germania, au fost eliberate în luncă. Se considera că lunca Mureşului este un habitat perfect pentru această specie.

Castorii au revenit

Acum nu mai este însă nici o îndoială: animalele au ros copacii de pe mal, iar urmele lor nu pot fi confundate cu ale niciunui alt animal. Castorii au rol ecologic în reglarea debitului unor cursuri de apă pentru că pot realiza baraje chiar şi pe râurile cu lăţime mică şi adâncime de până la 50 de cm.

Castorul este un animal strict erbivor care poate afecta în mică proporţie culturile agricole. Directorul Parcului Naţional Lunca Mureşului, Ovidiu Pârv, apreciază că în Lunca Mureşului ar putea fi deja şase perechi de castori. Deoarece este o specie protejată la nivel european, Parcul Natural Lunca Mureşului va avea o preocupare sporită pentru a conserva castorul.

La sfârşitul secolului 19 castorul a dispărut din România după ce a fost vânat pentru carne, blană sau grăsimea sa, folosită în industria medicamentelor.

I.C. V.O.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor