Cât costă un loc la căminul de bătrâni de pe Bodrogului?

De Diana Dutu
6Comentarii
Cât costă un loc la căminul de bătrâni de pe Bodrogului?
© Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice de pe Calea Bodrogului FOTO: JA
Tarifele pe anul 2019 au fost stabilite prin hotărârea Consiliului Local Municipal Arad.

Aleşii locali au stabilit, prin hotărâre CLM, costul mediu anual de întreţinere şi contribuția de întreținere datorată de beneficiarii și/sau de susținătorii legali ai acestora din Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice de pe Calea Bodrogului, pe anul 2019. Au fost decise, de asemenea, şi categoriile de venituri luate în calcul la stabilirea venitului lunar pe membru de familie.

Tarifele

Astfel, costul mediu lunar de întreținere pentru persoanele instituţionalizate în Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, pe grade de dependenţă, pentru anul 2019, a fost stabilit la 2.727 lei pentru persoane dependente, 2.710 lei pentru persoane semidependente şi 2.660 lei pentru persoane independente.

Anul acesta, contribuția lunară de întreţinere/beneficiar datorată de beneficiari și/sau susținătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice Arad, este de 1.200 lei pentru persoanele independente, 1.500 lei pentru persoanele semidependente şi 1.630 lei pentru persoanele dependente.

Contribuţia de întreţinere: 60%

„Persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar de întreținere, aprobat pentru fiecare cămin. Dacă prin aplicarea cotei de 60%, nu se acoperă în integralitate valoarea contribuției lunare de întreţinere/beneficiar, individualizată, diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere, se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, şi familiile acestora, precum şi celelalte persoane anume prevăzute de lege” – au mai stabilit aleşii locali.

Venituri luate în calcul

În vederea stabilirii venitului lunar pe membru de familie al susţinătorilor legali, au fost aprobate şi categoriile de venituri luate în calcul: venituri din activităţi independente, venituri din salarii şi alte drepturi salariale, indemnizaţiile din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publică, stabilite potrivit legii, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din pensii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din alte surse.

Excepţii

Potrivit hotărârii adoptate de CLM, persoanele vârstnice fără venituri și fără susținători legali nu datorează contribuția de întreținere, aceasta fiind asigurată din bugetul local. De asemenea, persoanele date în întreținere cu forme legale sau întreţinătorii acestora, vor plăti o contribuţie la nivelul costului mediu de întreţinere pe grad de dependenţă.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor