Cât durează un proces?

De Ioana Costas
Cât durează un proces?
Cât durează un proces la Tribunalul Arad? Mult mai puţin decât aţi fi crezut, în funcţie de secţia la care vă adresaţi.

Tribunalul Arad funcţionează cu patru secţii: civilă I, civilă II, contencios-administrativ şi fiscal şi penală. Termenele de soluţionare, în primă instanţă, a cauzelor diferă de la secţie la secţie. Astfel, dacă aveţi un proces pe rolul Secţiei Civilă I – în materia litigiilor civile – trebuie să ştiţi că durata de soluţionare a cauzelor variază între o lună şi şapte luni. Cea mai mare durată de soluţionare a cauzei se înregistrează în materia litigiilor de muncă (şapte luni) şi a litigiilor civile de drept comun aflate în prima instanţă (şase luni).

Reprezentanţii Tribunalului Arad spun că aceste durate sunt explicabile „prin aceea că în majoritatea litigiilor de această natură se administrează o probaţiune de obicei mai amplă, fapt ce determină o durată mai îndelungată de soluţionare a cauzei”. Cea mai scurtă durată se înregistrează la cauzele de familie şi minori, în primă instanţă, tocmai pentru faptul că acestea, de regulă, nu implică administrarea vreunei probaţiuni.
În materia litigiilor cu profesionişti, care se judecă la Secţia a II-a Civilă, durata de soluţionare a cauzelor variază între trei şi patru luni, pentru toate cele trei grade de jurisdicţie – fond, apel şi recurs. Tot la Secţia a II-a Civilă, dar în materia insolvenţei, durata de soluţionare a cauzelor variază între opt şi nouă luni. În concret, în acest ultim gen de cauze se soluţionează într-un termen mediu de 304 zile.

Trei luni la Contencios-Administrativ

De departe, Secţia de Contencios-Administrativ şi Fiscal a Tribunalului judecă în cel mai rapid mod posibil. Vorbim de un termen de soluţionare de trei luni şi jumătate la fond şi două luni în apel. „La Secţia Contencios-Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Arad termenul de soluţionare este cuprins între momentul înregistrării la instanţa de fond şi cel al rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti la instanţa de control judiciar. Comparativ cu anul 2014, durata medie de soluţionare a cauzelor pe materii a crescut la 104,37 de zile în cauzele de contencios administrativ şi fiscal faţă de 99,88 de zile, iar în apel de la 87,14 zile la 98,16 zile, explicaţia constând în faptul că a crescut ponderea litigiilor în contencios administrativ şi contencios fiscal în anul 2015 comparativ cu anul 2014, când ponderea litigiilor de soluţionat a constat în taxe de poluare care s-au putut soluţiona mai rapid”, au precizat reprezentanţii Tribunalului Arad.
Totuşi, în materia contenciosului administrativ şi fiscal, durata mai mare de soluţionare a unor cauze de fond derivă din complexitatea acestora, ce impune administrarea unor probe şi efectuarea unor expertize contabile sau medico-legale şi care necesită timp pentru a fi realizate.

Şase luni la Secţia Penală

Pe parcursul anului 2015, cauzele penale au fost soluţionate în proporţie de 100,43 la sută în termenele legale, adică sub un an cauzele de primă instanţă şi sub şase luni cauzele judecate în contestaţie. Cauzele care au avut ca obiect infracţiuni de corupţie au fost soluţionate – în primă instanţă – în 4-6 luni, iar cauzele care au avut ca obiect infracţiuni de criminalitate organizată au fost soluţionate în 5-8 luni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !