Câte tramvaie circulă prin Arad?

De Eugen Rogojan
5Comentarii
Câte tramvaie circulă prin Arad?
Din totalul de 138 de tramvaie de care dispune Compania de Transport Public Arad, pe zi circulă aproximativ 86.

Pe străzile din Arad circulă, în medie, câte 86 de tramvaie în fiecare zi, conform datelor furnizate de Compania de Transport Public Arad. Împărțite pe două schimburi, tramvaiele transportă zilnic câteva mii de arădeni dintr-un capăt în celălalt al orașului. Cea mai aglomerată linie este Linia 18b – Făt Frumos-Piața Romană-Billa, aceasta dispunând, teoretic, la ora de vârf a schimbului unu de 11 tramvaie, iar în schimbul doi de 12 vagoane. 18-le este urmat de Linia 3 – Făt Frumos-Podgoria-Gara Aradul Nou, care dispune la orele de vârf de opt tramvaie, dintre care șase Imperio. La polul opus se află Linia 1 – Făt Frumos-Podgoria-Piața Romană și Linia 14 – Combinatul Chimic-Ghioroc, care dispun de un singur vagon la orele de vârf și funcționează doar pe un schimb.

62% grad de utilizare

Conform celor de la CTP, pe calea de rulare din municipiu circulă zilnic câte 40 de tramvaie în fiecare schimb, la orele de vârf, în total 80, la care se adaugă și câte trei unități de rezervă pentru fiecare schimb. Așadar, câte 86 de tramvaie pe zi cutreieră străzile din Arad, circulând pe cele 15 linii de transport în comun pe care operează CTP-ul. Ca procentaj, doar 62% din parcul de tramvaie al Companiei de Transport Public Arad este utilizat zi de zi în transportul în comun.

Peste trei decenii

Din cele 86 de tramvaie folosite, doar șase au o vârstă mai mică de zece ani – cele șase Imperio care circulă pe Linia 3 – restul având o vechime de cel puțin trei decenii. Mare parte a acestora provin fie din Germania, fie din Cehia, de unde au fost achiziționate la mâna a doua.

Cu autobuzul

Nici în cazul liniilor urbane de autobuz situația nu este mai bună. Pe cele nouă linii ale Companiei de Transport Public circulă în fiecare zi maxim 16 unități. Cele mai multe sunt pe liniile 19 (Podgoria-Sînicolau Mic) și 41 (Piața Romană-Bujac) – câte un autobuz pe schimb, plus unul de rezervă, dar și pe Linia 48 (Billa-ANL-Sergros-Real), are dispune de câte un midibus pe schimb, respectiv unul de rezervă. Celelalte linii de autobuz – 20, 21, 39b, 54 și 49 dispun de câte un autobuz pe zi, în timp ce pe Linia 31 (Podgoria-Trenului) circulă câte un autobuz pe schimb.

Așteaptă tramvaie noi

Conform celor de la Primăria Municipiului Arad, acționar majoritar al Companiei de Transport Public Arad, în următorii patru ani se vor achiziționa 28 de tramvaie noi, zece cu articulație dublă, de capacitate mare, iar altele 18 de capacitate medie, în timp ce alte 20 de tramvaie vor fi modernizare.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor