Câţi bani au şefii judeţului Arad?

De Alin Gherasim
3Comentarii
Câţi bani au şefii judeţului Arad?
© Şefii Judeţului, cu averile pe masă FOTO: JA
Preşedintele Iustin Cionca pare a fi cel mai bogat, în timp ce vicepreşedintele Sergiu Bîlcea nu are mai nimic.

Câţi bani au cei care ne conduc judeţul? Dar câte terenuri, case, apartamente au aceştia? Sunt întrebări la care ne-am propus să răspundem după ce am consultat declaraţiile de avere ale celor trei care conduc Consiliul Judeţean Arad, respectiv preşedintele Iustin Cionca şi vicepreşedinţii Claudia Boghicevici şi Sergiu Bîlcea. Dar să începem cu Cionca, şeful CJA, care este şi cel mai avut dintre toţi. Potrivit propriei declaraţii de avere, Cionca este un om bogat, foarte bogat. Acesta are nu mai puţin de 13 parcele de teren agricol, însumând peste 17 hectare. Totodată, mai deţine şi trei terenuri intravilane, toate în Pecica, la fel ca şi cele agricole. Dacă vorbim despre imobilele lui Cionca, şi aici preşedintele CJA are cu ce se lăuda. Două case, una de 521 de metri pătraţi, cealaltă de 349 de metri pătraţi, un spaţiu comercial şi un apartament de 165 de metri pătraţi, toate în Pecica, sunt trecute în declaraţia de avere a lui Cionca.

Ne-am fi gândit că, dacă a investit atât de mulţi bani în imobiliare, conturile din bănci nu vor fi prea mari. Dar ne-am înşelat. 53.000 de lei, 35.000 de lei, 16.000 de lei sunt sume care apar în conturile deschise pe numele preşedintelui CJA.

În plus, şi-a creditat propria firmă cu aproape 100.000 de lei. A mai împrumutat 110.000 de euro unei persoane fizice şi a creditat încă o firmă cu 33.000 de lei. Totuşi, Iustin Cionca are şi un împrumut de 11.777 de lei contractat în 2006 şi care e scadent în acest an. Când vine vorba de venituri, lista banilor care intră anual în buzunarul lui Cionca este una lungă.

Cum declaraţia de avere a fost completată încă de pe când era consilier la Compania de Apă, în declaraţie apare salariul de acolo. Aşadar, peste 45.000 de lei a încasat, pe an, de la Compania de Apă. În acelaşi timp, a fost şi manager de proiect la Grupul de Acţiune Locală Lunca Mureşului de Jos, de unde a mai luat 48.000 de lei. Apoi vine lista veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, adică venituri pe care Cionca le-a încasat cu titlu de chirie pentru spaţii. Zece terenuri şi spaţii are date în chirie Cionca, încasând anual o chirie totală de 194.000 de lei.

2013, an de graţie

Ce sare în ochi în momentul în care te uiţi pe declaraţia de avere a lui Cionca? Faptul că anul 2013 a fost unul foarte… prolific pentru actualul preşedinte al CJA. În acel an de graţie, Iustin Cionca şi-a cumpărat cinci terenuri agricole, două terenuri intravilane, un apartament şi o casă de locuit.

Boghicevici, a doua

Din punct de vedere al averii, vicepreşedintele Claudia Boghicevici se clasează pe locul doi, după şeful Iustin Cionca. La mare distanţă faţă de preşedintele CJA, care este campion la terenuri, Boghicevici are şi ea trei terenuri, două fiind agricole şi unul intravilan. Nici la imobile nu îl poate ajunge pe Cionca, pentru că are numai o casă de locuit cu o suprafaţă de 184 de metri pătraţi. În ceea ce priveşte conturile bancare, Boghicevici are doar două, unul de 34.000 de lei şi celălalt de 500 de euro. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a luat şi un credit bancar de 5.600 de lei care urmează să fie achitat până în anul 2018. În ceea ce priveşte veniturile, Claudia Boghicevici a câştigat anual peste 70.000 de lei din salariul de la Camera Deputaţilor şi alţi 14.000 de lei de la o universitatea din Arad la care predă.

Bîlcea, cel mai sărac

Dacă averea lui Iustin Cionca ne lasă perplecşi, iar avuţia lui Claudia Boghicevici pare una decentă pentru funcţiile pe care le-a ocupat, declaraţia de avere a celuilalt vicepreşedintele al CJA, Sergiu Bîlcea, este goală. Bîlcea nu are nici terenuri, nu are nici casă, nu are bijuterii, nu are nici cont în bancă, singura lui avere fiind dividentele de la o firmă şi o maşină pe care şi-a cumpărat-o în anul 2012.

Doar ce e afişat

Reiterăm încă o dată faptul că articolul de faţă a fost întocmit pe baza declaraţiilor de avere pe care cei trei lideri ai Consiliului Judeţean Arad le-au depus la Biroul Electoral Judeţean înainte de alegerile locale din iunie. Dacă aceştia au alte bunuri şi alte venituri nedeclarate, sau dacă între timp au sărăcit sau s-au îmbogăţit, nu putem şti. Încă.

Taguri: , , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor