Câţi deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Arad?

De M.B.
1Comentariu
Câţi deţinuţi au ieşit din Penitenciarul Arad?
Tot mai mulţi condamnaţi din Penitenciarul Arad vor să beneficieze de prevederile noii legi privind recursul compensatoriu.Unii au profitat deja de lege.

Comisiile de eliberare condiţionată din toată ţara sunt bombardate de aproape două săptămâni cu cereri ale deţinuţilor care vor să fie eliberaţi înainte de termen. Condamnaţii vor să beneficieze de Legea 169/2017 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, care reduce pedepsele celor încarceraţi în condiții necorespunzătoare. Mii de cereri sunt înregistrate în ţară, iar la Arad 65 de deţinuţi au intrat săptămâna trecută în discuţiile comisiei de eliberare condiţionată. Majoritatea sunt condamnaţi pentru furturi şi tâlhării, însă puţini au avut succes. Asta pentru că penitenciarul arădean este unul dintre cele mai moderne din ţară, iar cei încarceraţi aici nu se pot plânge de condiţii proaste. Doar cei care au fost transferaţi la Arad din penitenciare în care condiţiile de detenţie sunt necorespunzătoare au şanse să li se reducă perioada de încarcerare.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Arad, din cei 65 de deţinuţi ale căror cereri au fost analizate, doar cinci au fost puşi în libertate ca efect al legii privind recursul compensatoriu. În prima săptămână, însă, 24 de deţinuţi au ieşit pe poarta penitenciarului arădean, majoritatea hoţi şi tâlhari. Alţii au depus deja cereri, care vor fi analizate în următoarea şedinţă a comisiei, ce va avea loc săptămâna viitoare.

Prevederile legii

Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, deţinutul va beneficia de şase zile considerate efectuate. Printre altele, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu patru mp/deţinut. Lipsa accesului la activităţi în aer liber, lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie – sunt alte condiţii necorespunzătoare menţionate în lege. Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor