Cazare fără probleme pentru studenţi, la Arad

De M.B.
Cazare fără probleme pentru studenţi, la Arad
© Condiţii în căminul UVVG Foto. M.B.
Numărul cererilor de cazare în căminele universităţilor a scăzut an de an, în condiţiile reducerii numărul studenţilor.

Studenţii veniţi din alte judeţe sau din străinătate nu îşi vor face probleme cu cazarea în acest an, locurile în cămine fiind suficiente raportat la cererea mică, în timp ce chiriile pentru locuinţele private nu s-au majorat, pe alocuri fiind chiar mai mici decât anul trecut.

Reprezentanţii Universităţii “Aurel Vlaicu” Arad (de stat) ne-au declarat că pun la dispoziţia stundenţilor 462 de locuri de cazare în două cămine, în timp ce un al treilea cămin este în construcţie, iar când va fi finalizat va oferi 110 locuri. Tarifele pentru cazare şi masă nu au fost modificate faţă de anii anteriori şi sunt cuprinse între 170 şi 250 de lei pe lună, cu zece mese incluse. Tarifele mai mici sunt pentru camerele cu patru paturi, iar cele mai mari sunt pentru camerele cu două paturi.

La Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, care este privată, sunt puse la dispoziţia studenţilor aproximativ 100 de locuri de cazare, în camere cu două paturi, la un preţ echivalent în lei de 100 de euro pe lună.

Cerere scăzută

La ambele universităţi a scăzut cererea de cazare în cămine, atât pentru că s-a redus numărul studenţilor, cât şi pentru că mulţi aleg să închirieze locuinţe din oraş. La “Goldiş”, de exemplu, în urmă cu doi ani, erau disponibile aproape 300 de locuri de cazare.

În 2016, cele două universităţi aveau împreună aproximativ 20.000 de studenţi, dar în 2018 numărul acestora era sub 11.000, din care 6.479 la stat.

Preţul chiriilor

Conform anunţurilor de mică publicitate, chiriile în municipiul Arad sunt la nivelul celor de anul trecut, pe alocuri chiar mai mici. Preţurile sunt cuprinse între 130 şi 250 de euro pentru o garsonieră de 35 de metri pătraţi, dar pot ajunge şi la 500 de euro în cazul locuinţelor nou-construite. Pentru apartamente cu două camere, preţurile pornesc de la 250 de euro şi ajung la 550 de euro pe lună, în funcţie de zonă şi de confortul oferit. Majoritatea studenţilor străini aleg apartamente noi, din zone rezidenţiale, unde împart două sau tei camere pentru care plătesc 500 – 800 de euro pe lună.

Taguri: , , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !