CBRN-iștii ISU Arad! Intervin pentru salvarea oamenilor în medii ostile vieții

De Ioana Costas
Reactualizat la:
1Comentariu
CBRN-iștii ISU Arad! Intervin pentru salvarea oamenilor în medii ostile vieții
© FOTO: ISU Arad
În cadrul ISU Arad funcționează o structură specializată în asigurarea misiunilor CBRN, salvare persoane și animale din medii ostile vieții, căutare salvare.

Formațiunea este formată din 11 subofițeri, plt.adj Cristian Lango, plt.maj Roland Wille, plt.maj Paul Teorean, plt.maj Ciprian Goldiș, plt.maj Petru Ruja, plt.maj Marius Duma, plt.maj Ovidiu Crâsnic, plt.maj Dorin Mocuța, plt.maj Ovidiu Coste, plt.maj Vlad Renich și plt.maj Mihai Cordiș. Zilnic, cei 11 salvatori sunt aproape de oameni de la cele mai „simple” misiuni, cele de sprijin acordat colegilor de la Serviciul de Ambulanță Județean Arad, pentru transportul persoanelor supraponderale, la cele mai complicate – de salvare a persoanelor din medii ostile vieții sau cele CBRN (Chimic, Biologic, Rdiologic, Nuclear).

Echipajul CBRN a ISU Arad execută misiuni de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară, prelevare de probe și decontaminare. Intervine în sprijinul echipajelor de stingere în situația în care la locul intervenției există emanații de gaze toxice sau substanțe periculoase. Echipajul beneficiază de o autospecială care are aparatură fixă și mobilă pentru determinarea gradului de contaminare și detecția substanțelor, truse de prelevare probe din sol, aer, apă, aparatură informatică de calcul și transmisie date, monitor de detecție substanțe chimice și nucleare, complet meteo pentru determinarea condițiilor meteorologice.

„Din momentul în care autospeciala a intrat în dotarea ISU Arad, au fost executate mai multe misiuni: identificarea, izolarea, ridicarea și depozitarea deșeurilor periculoase găsite în 2014 pe Valea Mureșului, cercetarea și evaluarea CBRN în cazul furtului de componente cu uraniu de la Vladimirescu, controlul în trafic a camioanelor care transportau substanțe și materiale periculoase. Totodată, echipajul a participat la opt exerciții naționale și internaționale”, au precizat reprezentanții ISU Arad.

Cel mai experimentat membru al echipei CBRN este plt.adj Cristian Lango, militar de carieră, absolvent al Școlii Militare de Maiștri și Subofițeri a Forțelor Terestre Basarab I Pitești, care activează în cadrul echipei CBRN de peste 10 ani. A urmat toate cursurile CBRN organizate de Ministerul Afacerilor Interne și a participat la toate misiunile și exercițiile echipei.

GALERIE FOTO

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor