Ce fel de cultură (mai) vrem?

De Adriana Barbu
Ce fel de cultură (mai) vrem?
Joi e „Convenţional, neconvenţional” în Turnul Primăriei, adică o discuţie foarte liberă despre cum s-ar putea satisface nevoile culturale locale.

Cultură pe pâine? Sub ce formă? Pentru cine? Pe bani? Pe gratis? Sesiunea de audieri publice, dezbateri şi discuţii pe teme de interes local revine cu o provocare adresată tuturor instituţiilor locale de cultură, tuturor ONG-urilor culturale din municipiu şi tuturor actorilor culturali ai Aradului care vor să spună şi să afle mai multe despre ce vor arădenii de la cultură.

Care este tema propusă, pentru joi, celor care vor decide că îţi pot rupe din timp să se „caţere” până în turnul primăriei şi să dea ochii cu ceilalţi care creează cultură în Arad? O discuţie foarte deschisă despre „Convenţional, neconvenţional” în domeniul cultural.

Iată cum sună invitaţia la dezbatere: „În spaţiul clasic, închis, sau la colţ de stradă, ori pe o scară de bloc. Pe gratis, sau pe bani. Clasic, aşa cum ne-am obişnuit de ani de zile, sau inedit, provocator, mereu improvizat, pe viteză şi mai greu de digerat. Pentru mase, sau pentru acei câţiva, adică «pentru nişă». Popular, pentru că adună multă lume, sau rezervat elitelor, tinerilor, unui grup anume. Pentru toţi cei din cartiere, sau pentru cei 200 pe care îi mutăm de la un eveniment cultural la altul. Cum ar trebui să arate evenimentele culturale publice ale Aradului pare să ştim cu toţii. Dar cele private? Cum le împarţi? Pentru cine ar trebui să fie gândite? Unde ar trebui să fie puse în scenă? Ar trebui încasaţi bani pentru accesul la cultură? Cum ar trebui să-i scoţi pe arădeni din casă? Şi care arădeni? Sunt câteva dintre întrebările pe care ni le-am pus în ultimul an la fiecare dintre manifestările artistice la care am participat, publice sau private, atât la cele la care i-am putut număra pe cei prezenţi pe degete, cât şi la cele la care au venit cu sutele iar organizatorii au zis că e de foarte bine. Noi tot mai avem o urmă de scepticism”.

Cum continuă provocarea de joi? „… Sigur ai trecut prin experienţa organizării unei eveniment cultural şi sigur ai ajuns la propria ta concluzie după ce ai pus punct final evenimentului la care ai muncit pe rupte, indiferent câţi au onorat provocare ta, dar nici pe departe indiferent la câţi ai sperat că vor veni. Noi te invităm să vii cu experienţa ta şi concluziile tale ca să ni le împărtăşeşti şi să afli care a fost experienţa noastră în organizarea unui eveniment cultural pe care l-am fi dorit de amploare. Definitoriu”.

În loc de concluzii

De ce să vii în turn joi seara, în loc să te relaxezi acasă sau pe o terasă? Pentru că „poate împreună vom ajunge la alte concluzii, unele care îi vor scoate pe arădeni din case şi îi vor determina să devină însetaţi de şi mai multă cultură decât primesc acum. Şi poate vom afla, împreună, la o discuţie neconvenţională, într-un spaţiu mai mult sau mai puţin convenţional, dar cu siguranţă cu zâmbetul pe buze, ce vor cu adevărat arădenii de la cultură. Cum văd ei cultura care li se serveşte pe pâine. Vom discuta şi despre strategia culturală a Aradului, care pare a fi un document solid.

Unde e provocarea?

Locul de discuţii: Turnul Primăriei, joi, 16 iunie, la ora 18.00. Organizatorii ne mai spun: „Noi o să fim acolo”. Şi noi. Voi?

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !