Ce putere are Aradul?

De Diana Dutu
6Comentarii
Ce putere are Aradul?
Vorbim aici de puterea de cumpărare pe cap de locuitor, care situează judeţul nostru pe un surprinzător loc 8 pe ţară.

În Arad se trăieşte bine. Chiar dacă mulţi concitadini ar putea să nu fie de acord cu asta, statisticile sunt cât se poate de clare: puterea de cumpărare a arădenilor este printre cele mai ridicate din ţară. În cifre exacte, vorbim de 4.349 euro pe cap de locuitor, cu 168 euro peste media naţională. Potrivit unui studiu GfK privind puterea de cumpărare a românilor, judeţul nostru se află pe locul 8 pe ţară, după Bucureşti (6.288 euro pe cap de locuitor), Timiş (4.987), Cluj (4.931), Ilfov (4.916), Braşov (4.537), Constanţa (4.523) şi Sibiu (4.426). Top 10 este completat de judeţele Prahova (4.316 euro pe cap de locuitor) şi Argeş (4.263). De altfel, judeţele aflate în top 10 sunt singurele cu o putere de cumpărare peste media naţională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. Ultimul loc între cele 42 de judeţe din România este ocupat de Vaslui (3.054 euro pe cap de locuitor).

Potrivit studiului GfK, puterea medie de cumpărare sau venitul disponibil pe cap de locuitor înregistrat în România anul trecut este de 4.181 euro.

Deşi România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor faţă de 2015, ţara noastră se află pe locul 33 din cele 42 de state incluse în cercetarea GfK, menţinându-se, practic, pe poziţia ocupată în urmă cu doi ani. Puterea de cumpărare din România rămâne una dintre cele mai scăzute la nivel european. Puterea de cumpărare medie la nivel european este de 13.672 euro pe cap de locuitor, venitul înregistrat de România situându-se la nivelul a aproximativ o treime din media europeană. Cea mai mare putere medie de cumpărare o găsim în Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg, în timp ce cea mai slabă se înregistrează în Belarus, Moldova şi Ucraina.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor