Ce timpuri, ce moravuri!

După război, odată cu schimbarea regimului, tabla de valori a societăţii româneşti s-a răsturnat cu capul în jos. Şi asta, mai cu seamă în zona valorilor morale. Satul a ajuns să evalueze oamenii şi să-i respecte după alte criterii.

Bunăoară, hărnicia a pierdut din „audienţă”, gospodarul n-a mai stârnit respect. Încet-încet, a început să capteze atenţia şi să acapareze respect tipul „descurcăreţului”. Insul care prospera nu atât prin muncă, ci, mai cu seamă, prin învârtelile pe care le făcea pe lângă muncă şi, aproape întotdeauna, pe lângă lege. Nu ne oprim asupra cauzelor  care au generat fenomenul. Reţinem doar că au urmat vreo 40 de ani în care modelul „descurcăreţului” a fost la mare preţ. „E descurcăreţ!” auzeai din toate părţile, iar în tonul afirmaţiei puteai intui nuanţe de admiraţie şi invidie.

Ciudat, schimbarea din 1989 n-a restabilit normalitatea. Dimpotrivă, am putea spune că, prin tot ce face astăzi PDL, asistăm la instaurarea şi la oficializarea instituţiei „descurcăreţului”. Acum, sunt la mare căutare politicienii care învârt tot feul de afaceri dubioase, care sunt trimişi în instanţă pentru fapte penale grave, au stat în arest sau chiar sunt condamnaţi la închisoare. Toate faptele lor reprobabile, dezavuabile în oricare dintre societăţile sănătoase din punct de vedere moral şi justiţiar, devin în PDL virtute, dacă respectivii politicieni sunt propagandişti abili, dar mai ales dacă sunt inventivi (nu contează mijloacele) în a aduce bani pentru partid.

Gestul deputaţilor PDL de face zid în jurul Monicăi Iacob Ridzi şi de a interzice DNA să extindă cercetările este o găinărie în raport cu alte gesturi, mult mai grave pentru sănătatea conştiinţei civice. Să ne amintim cum cei din PDL Slatina au făcut campanie pentru primarul lor care, după gratii fiind, din pricina unei condamnări la închisoare cu executarea pedepsei, a fost făcut cetăţean de onoare al oraşului(!), de un CLM majoritar portocaliu. Recent, Solomon, fostul primar al Craiovei, după şase luni de „pârnaie” şi cu dosar penal pe rol, a fost ales în fruntea PDL Dolj. Nu e caz singular, nu e excepţie, ci tinde să devină regulă. O regulă maladivă, a unor vremuri bolnave: fie insul cât de corupt; dacă e descurcăreţ, e numai bun de şef la PDL. O tempora, o mores!

Tristan Mihuţa

tristan.mihuta@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !